The Boulevard

Publicerad 2013-12-31 10:03:15 i Allmänt, Mat,

The Boulevard, kanske inte serverar Shanghais godaste mat, men 20-tals inspirerade miljön och drinkarna är desto bättre. Det speciella är att stället har inspirerats av en period på 20-talet i USA då det inte var tillåtet att sälja alkohol. Illegala krogar öppnades undangömda för blotta ögat i lokaler som på utsidan inte  såg ut som en krog. För att ta sig till The Boulevard åker man först upp med en hiss till 7 våningen sedan bakom en bokhylla gömmer sig en dörr... 
 

7/F, 10 Baoqing Lu, 
near Fuxing Zhong Lu 
宝庆路10号7楼, 
近复兴中路


 
 

December månads kulturella trip - Terrakottaarmén!

Publicerad 2013-12-31 09:37:43 i Allmänt,

X’ian, nästan 3h lång färd med flyg ligger denna stad. En stad fylld med historia och kulturella arv. En dagsresa dit med två vänner blev det. Ja, bara en dag var vi där. På 8h skulle vi se denna stad. Med Ctrip bokade vi en guide som skulle skjussa runt oss för att vi skulle hinna se det vi ville innan kvällsflyget hem. Anledningen till att jag ville åka just hit var Terrakottaarmén. En utgrävning som jag läst mycket om och ville se med mina egna ögon. Armén skapades av Kinas första kejsare, Qin Shihuang, för att skydda sig själv efter döden och se till att han fortfarande hade människor att styra över. Från början ville han begrava hela sin armé levande, men då detta inte skulle bli särskilt uppskattat av armén, beslöts det att varje man skulle avbildas i lera. Mer än 8000 fullskaliga soldater står 5m under jord och cirka 4km från där kejsaren själv ligger begravd. Det sägs att det tog 8 miljoner människor och 40 år att färdigställa projektet, ingen figur är den andra lik. Det var riktigt coolt att se armén i verkligheten, mäktigt. Finns flera stora byggnader där armén är uppradad. Så ofattbart många figurer och då är inte ens alla uppgrävda och uställda... Innan det var dags att åka till flygplatsen igen blev det en promenad längs stadsmuren som är bland dom äldsta och mest välbevarade murarna i Kina. 

Vid midnatt var vi tillbaka i Shanghai, minst sagt en intensiv dag. Nog skulle det behövas en dag till för att uppleva själva staden Xi’an, men jag är nöjd, fick se terrakottaarmén! Att boka privat guide med Ctrip är att rekommendera ifall man vill hinna med mycket på kort tid. 

 
 
 

Smartphone Addiction

Publicerad 2013-12-29 13:12:00 i Allmänt,

På tunnelbanan är det ett måste att fördriva tiden med mobilspel i Shanghai, inte bara barn men vuxna också. Det är absolut inget måste att stänga av ljudet eller använda hörlurar. Här är det fritt fram att alla runt om hör ljudet när du spelar, även om det är väldigt irriterande för omgivningen. Själv så är jag utan mobil. Min kinesiska telefon slutade att fungera igår, bara sådär. Min svenska telefon fungerar inte heller sedan någon månad tillbaka. 2013 har inte tekniken varit på min sida,eller snarare sedan jag kom till Shanghai. Allt från mobil, dator, ipad sluta fungera eller har fått vara inne på lagning. Suuuck. Hur når man mig då? Internet, framförallt Wechat (chat App som alla här i kina har), facebook eller mail. 
 

Fint att vara blekfis

Publicerad 2013-12-28 13:12:21 i Allmänt,

Fick här om dagen komplimang av en kinesisk kvinna att min hud var så vit och fin. Själv så föredrar jag när jag har solbränd hud, inte som nu, spökvit. Kineserna däremot eftersträvar att ha så vit hud som möjligt. Ju blekare man är desto vackrare... Så i sminkbutikerna hittar du inte brun-utan-sol produkter utan hud-bleknande produkter.
 
 
 

Body Combat

Publicerad 2013-12-27 07:52:00 i Träning,

Då var det fredag igen. Igår hade jag skola hela dagen men idag är jag ledig. Är nu på Califonia fitness och ska träna body combat. Sedan blir det promenera bort till West Nanjing road för en eftermiddags fika med en vän.
 

Grilled street food

Publicerad 2013-12-27 03:41:45 i Mat,

Grillspett, ca 5kr styck på min gata, både kött, fisk, vegitariskt erbjuds. Samt några mystiska som inte riktigt går att avgöra vad det är... Välj vilka du vill ha så grillas dom åt dig. 

Frisörbesök

Publicerad 2013-12-26 04:39:36 i Allmänt,

Länge gått och velat om jag ska gå till en välkänd frisörsalong där dom pratar engelska och jag vet att andra västerlänningar går. Men då kostar det ju som i Sverige, dyrt. Men jag var modig, blev en klippning på en kinesisk frisörsalaong i närheten av skolan. Bara 20kr gick kalaset på och jag blev faktiskt nöjd. Ingen dramatisk förendring, bara dom slitna topparna som klipptes av.  
 
 

KongJiang Lu market

Publicerad 2013-12-25 13:44:01 i Allmänt, Shopping,

Något som jag verkligen gillar med mitt område är att på kvällen förvandlas hela gatan runt hörnet till en lång marknad där det säljs allt från kläder (även fake) , teknikprylar, smycken osv.. Det bästa är att det är knappt några västerlänningar i mitt område så priserna är inte så 'turistiga', inget över ca 100kr. 
 
 

Julafton

Publicerad 2013-12-25 07:27:34 i Allmänt,

Hemma hos killarna i klassen firades denna julafton. Vi gjorde ett tappert försök att fåtill ett julbord och självafallet såg vi Kalle Anka. Även Karl Bertil, Svenson svensson firar jul och Far till alla barn tittade vi på in på småtimmarna.  Blev lite juligt trots att jag är i Shanghai.    
 
 
 
   
 

Christmas market

Publicerad 2013-12-25 07:12:22 i Allmänt,

3km bort från där jag bor ligger Shanghai Christmas market Hit kommer både västerlänningar för att få julkänsla och nyfikna kineser. Mysigt.
 

Celebrating Christmas abroad

Publicerad 2013-12-23 17:19:19 i Allmänt, Tips,

Shanghai är ''framtidens'' stad. Medan ni hemma i Sverige har uppesittarkväll har det redan blivit julafton här. Hur känns det då att inte fira jul hemma med familjen och pojkvännen? Såklart att jag tycker det är jätte tråkigt, vore väll nästan konstigt om jag inte tyckte det. MEN, samtidigt är det viktigt att ta tillvara på nuet. Så i år är det Shanghai som gäller, en internationell jul. Så kära familj, i år får ni själva slåss om den vita pralinen i Alladin asken, nästa år är den min. 
 
 GOD JUL PÅ ER!

Early christmas present

Publicerad 2013-12-23 12:23:26 i Allmänt,

När jag kom hem idag efter en dag ute på stan, fick jag först en hjärtklappning när jag öppna ytterdörren. Allt var inte på sin plats, lampan tänd, har ja haft inbrott?? Panikslagen sprang jag först för att se om bankkort, pass fanns kvar, vilket det som tur var va. Titta mig runt och insåg att golvet såg mycket renare ut en när jag åkte hemifrån i morse, fönstrena putsade, möblerna glansiga. Visade sig att huset jag bor i hade gett mig en tidig julklapp, en julstädning. HAPPY! 
Gulligt jultema i området Xintiandi.
 

Compound christmas decorations

Publicerad 2013-12-23 01:55:00 i Allmänt,

I början av december dök det upp juldekorationer i mitt hus. Senaste veckan spelas det även julmusik vid receptionen (som på alla shoppingcenter, caféer osv..). Så på såsätt märks det av att det är jul. Men bortsätt från all julmusik och pynt är detta en helt vanlig vecka, folk jobbar, går i skolan. Inga röda dagar här inte. 
 
 

Kaffe med sugrör

Publicerad 2013-12-22 03:04:31 i Allmänt,

Gillar att dricka även varmadrycker med sugrör. Både bekvämt och minskar risken för missfärgade tänder. Några kineser vid border bredvid spanade länge in min mugg och näste gång jag tittade mot deras håll satt hela sällskapet med sugrör i muggarna haha. 
 
 

Christmas shopping

Publicerad 2013-12-20 12:04:54 i Shopping,

Idag har jag och Juha vart runt och kollat kläder på Qipu Lu och seda åkte vi vidare till fakemarket där jag fick en del julklappar inköpta. Till mig själv köpte jag ett OPI nagellack för 15kr. Under lunchpausen på Mark & Spencers café berättade en Indier sin livshistoria för oss, om hur han, frun och sonen flyttat runt om i världen och jobbat och  studerat. Allt från Nya Zeeland, Qatar, Shanghai och idag skulle han och familjen vidare till Amsterdam. Kvar lämnade han oss med uppmaningen att inte vara rädda för att utforska världen.
 
 
 
 

Rusningstrafik

Publicerad 2013-12-19 14:35:06 i Allmänt,

Att ta sig runt i Shanghai under rusningtrafiken på morgonen eller på kvällen kan upplevas som väldigt frustrerande. Antingen tar jag en taxi och hamnar i köer, vilket leder till att resan tar mycket längre tid än om jag åker tunnelbana. Men åker jag tunnelbana under dessa tider så är dom garanterat överfulla och avståndet mellan mig och dom som står bredvid är 0 cm. Vad väljer jag? Oftast tunnelbana. Tidseffektivitet går före bekvämlighet. Att jag ofta är ett huvud längre än många andra gör att jag kan andas på tunnelbanan och slipper klaostrofobi. Färden tar ändå bara max 15 minuter. Turligt nog brukar jag oftast åka när det inte är rusningtrafik, så då får jag till och med sittplats! Men som sagt, det tog några veckor innan jag vande mig. Var då även gånger då jag lät flera tunnelbanor passera innan jag vågade kliva på. Nu gör jag som kineserna, knuffar mig in ;)
 

Mitt i veckan

Publicerad 2013-12-18 13:02:00 i Allmänt,

Onsdag. Dubbel lektion i data mining. Inte det roligaste ämnet jag läst. För mycket algoritmer och 0% disskutera, reflektera, komma med kreativa idéer. Middagen på K11, Element Fresh, blev dagens höjdpunkt helt enkelt. 
 

Food delivery

Publicerad 2013-12-18 11:24:43 i Mat,

Överallt ser man dessa delivery mopeder (några även med cykel). Vissa snabbmatkedjor och restauranger har egna mopednissar andra har delivery genom företag som Sherpa. Kan inte Sverige också börja med det? Några klick på internet och så kommer en mopednisse och knackar på dörren med maten en stund senare :) 
 
 

Having to say hello for the first time and having to say goodbye for the final time.

Publicerad 2013-12-17 11:13:29 i Allmänt,

Julen närmar sig och ett flertal jag lärt känna åker hem nu i dagarna, vissa kommer tillbaka nästa år andra inte. Just det där med alla lära känna nya människor från världens alla hörn är en av dom saker som jag uppskattar med utlandsvistelser. Det är inte alltid lätt att varken säga hej eller hejdå, men det är en bra erfarenhet och man blir bättre för varje gång man utsätter sig för en sådan situation.
Shanghaibor från Frankrike (med bra lokalsinne) som jag lärde känna i Huangshan. 

16 December

Publicerad 2013-12-16 10:55:31 i Allmänt,

Idag har det regnat hela dagen och varit grått ute. Länge sedan det regna här i Shanghai, så tog ett tag innan jag hitta mitt paraply. Inte som i Göteborg där det regnar var och varannan dag, vilket jag inte saknar... Något som dom har här och som Sverige borde ta efter är att vid ingångarna till shoppingcenter, mataffärer har dom ofta en apparat som stoppar ner paraplyet i en plastpåse. Väldigt praktiskt, så slipper man gå runt med ett blött paraply och kan lägga ner paraplyet i väskan. 
 
Annars så har denna dagen bjudit på lång sovmorgon då jag inte haft lektioner idag. Druckit te, skrivit Chinese Law uppsatsen. Blev klar vid lunchtid och åkte då in till people square för en fika med en vän och sedan ett benpass på gymmet....
 
Pepparkakshuset som byggdes i Fredags på Nordic center. 
 
 
 
 
 

rea rea rea!!

Publicerad 2013-12-15 11:36:00 i Allmänt, Shopping,

Nu har flertalet affärer här börjat sin vinterrea här. Tog en sväng förbi H&M igår.  Brukar inte vara så mycket folk på den i JoyCity (metro 8 - Qufo Rd) så där fick jag tag på både byxorna och tröjorna jag spanat in sedan innan, men nu till 75% lägre pris, big like! 
 
 

Lucia 2013

Publicerad 2013-12-15 03:23:28 i Allmänt,

Kicki satt ihop en rolig video från vårt Lucia Firande. Efter vi sjungit bjöd vi på glögg, pepparkakor och lussekatter. Frågan är om glöggen var lite för stark för OJ vad kineserna DANSA. Titta på Kickis video här nedan så kommer ni få ett gott skratt :)
 
 
 

Cozy store

Publicerad 2013-12-10 15:08:00 i Allmänt,

Färger, mönster, ljus och prydnadsaker i mängder. Denna mysiga affär hittade jag här om dagen. Undangömd på en sidogata. Skulle inte hittat den om det inte vore för mitt exemplariska lokalsinne, gick åt motsat riktning än vad jag skulle.... Men det är ett bra sätt att upptäcka staden. En metro station ligger alltid inom gångavstånd, eller en taxi, så på ett eller annat sätt hittar man alltid hem igen :)
 
 
 

White rabbit

Publicerad 2013-12-10 10:58:00 i Allmänt,

Kvällen spenderas med att läsa bok och äter white rabbit, kinesiskt godis som liknar toffee men med yoghurt smak. White Rabbit is a milky and creamy snack with a thin sheet of edible rice paper wrapped around it. It’s a unique and classic candy in China that people have loved for decades.
 

City Super

Publicerad 2013-12-09 10:00:19 i Allmänt, Mat,

Tyckte att det vore bekvämt om det fanns en stor matvaruaffär i närheten av gymmet, så jag kunde passa på att handla efter att ha tränat utan behöva gå allt för långt eller ta metron. För två veckor sedan gick min önskan i uppfyllelse och det dök upp en västerländsk matvaruaffär över gatan. Då den är under jorden hade jag inte ens någon aning om att den höll på att byggas. Glad blev jag i alla fall, speciellt över påläggsskinkan som smakar som hemma i Sverige. Här är 90% importerad mat och priserna är som i sverige. Frukt är dock jätte dyrt, men som tur var har jag min fruktaffärer vid min lägenhet som säljer bland annar klementiner för 3-6 kr/kg. 
 
 

Giant apple

Publicerad 2013-12-08 11:26:41 i Mat,

Gick förbi fruktdisken i matvaruaffären och såg dessa gigantiska äpplen. Dom på nedre hyllan är normalstora, men framstår som små jämfört med dom japanska äpplena på övre hyllan.
 

yellow instead of green

Publicerad 2013-12-07 13:02:00 i Allmänt,

Idag var luften ''okej'' igen och jag kunde faktiskt andas utan känna äckliga doften av föroreningar sticka i näsan. Har idag bland annar tränat spinning och efteråt ätit sushi på shoppingcentret K11 med en vän. På bilden nedan ser ni hur fina träden vid people square är just nu. Gröna löven har ersatts av en stark gul fin färg.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hershey's chocolate world

Publicerad 2013-12-07 11:21:00 i Allmänt,

Amerikanske chokladen Hershey's är populär här samt även deras produkter twizzlers och reese's peanut butter cup. Gick förbi deras affär idag och fick en rabattkupong på 50% på valfri vara så en påse körsbärs twizzlers fick följa med hem. 
 

Another hazy day in Shanghai....

Publicerad 2013-12-06 09:25:00 i Allmänt,

Luften blev inte bättre, tvärtom, mycket sämre. Shanghai är täckt av en dimma, tyvärr ingen vanlig dimma, men utav föroreningar. Luften är så dålig att jag undvikt att promenra ute idag och de korta sträckor jag gått till och från metron har inneburit halsduk virvlad runt näsan och munnen. Den förorenade luften är ett av de få saker som jag inte gillar jag med Shanghai. Dock är det första gången sedan jag kom hit som det har varit så här dålig och jag verkligen kännt av föroreningarna i luften när jag andas. Förhoppningsvis blir det "bra" om några dagar igen. Hoppas, Hoppas, Hoppas...
 

Shanghais 15-åringar är smarta

Publicerad 2013-12-04 04:32:00 i Allmänt, Skolan,

 
Läste precis i GP och DN om Pisa undersökningen som visar att svenska barn halkar efter kunskapsmässigt. Shanghai blev däremot rankade som bäst. Här kan ni se rankningen. 
Vi svenskar sitter just nu som frågetecken när läraren går igenom komplicerade algoritmer....
 

Smoggy weather

Publicerad 2013-12-03 11:35:57 i Allmänt,

Det negativa med Shanghai är att vissa dagar är inte luften den bästa. Hitills har luften varit "okej", men senaste dagarna har det varit riktigt dålig. WHOs gräns för vad som anses vara förorenad luft går vid 25… Här i Shanghai räknar jag det som en bra dag om värdena ligger under 100. Nu idagarna har det varit över 250... Så inga långa promenader ute dessa dagar.  Som tur va ska det bli bättre igen denna veckan!
 

3 December: Summary of the day

Publicerad 2013-12-03 11:22:30 i Allmänt,

Denna tisdag bjöd på 18 grader och sol. Lektion i data mining. Lyckats spräcka glaset på ipaden (skiiittt). Tränat. Pluggat. Handlat mat. Tagit ut väldigt många 100-lappar (högsta valören) för att betala hyran. Kina --> Kontantsamhälle.  

Att gå runt i pyjamas på stan är status

Publicerad 2013-12-02 10:30:00 i Allmänt,

När jag ska åka till skolan på förmiddagen är det inte ovanligt att jag möts av kineser som traskar runt på gatan i sina pyjamasar eller sitter på samma buss som mig. Pyjamas anses som trendigt i Kina, i alla fall bland medelålders och äldre människor. I min ålder har jag inte sätt någon i pyjamas på stan. De äldre Shanghaiborna shoppar, promenerar och åker kollektivt iklädda i sina pyjamasar. Inget konstigt med det. Dock har man en "ute" pyjamas och en "sov" pyjamas, så dom byter ändå om på morgonen. Genom att gå runt i en pyjamas visar Shanghaiborna att de inte behöver gå till jobbet. Pyjamasen visar att de har tillräckligt mycket pengar för att vara hemma, eller gå runt på stan i myskläder en hel dag. Så ska ni till Kina och semestra, glöm inte era pyjamasar!! ;)
 
 
 

Shanghai International Marathon

Publicerad 2013-12-01 10:59:34 i Allmänt, Träning,

Idag springer 35000 personer maraton här i Shanghai med start från the Bund. En sydafrikansk kille tog sig igenom loppet på 2 h och 9 minuter. Ingen maraton för mig, men hurtig har jag ändå varit. Var extra lång spinning idag, så jag och 15 andra cyklade på i 2 h. Känns som det är mest vi västerlänningar som gillar träna med max puls och sjöar av svett under cykeln. Majoriteten av deltagarna är expats och dom kineser som vågar sig på har gärna mobiltelefonen i ena handen och flåsar inte det minsta. Men utanför spinningsalen finns det en del hurtiga kineser som tar träningen seriöst, t.ex. kvinnan som kommer dit på lunchrasten klädd i formella kläder och klackskor. Tar bara av sig skorna och ställer sig sedan på trappmaskinen och tränar rumpan i strumpbyxor och skjol. Gissa vem som vek sig av skratt när såg detta för första gången?!! Okej, detta var ett extremfall, majoriteten tränar som man brukar göra, med träningskläder och träningsskor...
 
 
Magda

Magda

Mitt namn är Magda Hörndahl, Göteborgare som studerar bachelor i ekonomi & IT på University of Shanghai for Science and Technology. Förutom plugga kommer jag utforska staden till max och bjuda er på massor med bilder & tips .......................................................................................... Kontakt: [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela