Happy

Publicerad 2014-05-30 13:41:09 i Allmänt,

Veckans alla tentor skrivna, eller rättare sagt terminens alla tentor är skrivna. Nu är det bara en presentation och inlämning kvar detta läsåret i Shanghai. I morgon kommer mina två kompisar som gör internship i Beijing till mig och stannar tills på tisdag. Ska bli riktigt roligt. Och nästa helg kommer min fina vän enda från sverige till mig för att spendera mina sista 8 dagar i Shanghai. Så jag har fullt upp med massor med roligheter. Klämma ut det sista på mitt fantastiska år här. 
Om ungefär exakt 1 år är det jag som tar examen. Längtar. På bilden ser ni USST:s exmensfotografering!

Shanghai Disneyland

Publicerad 2014-05-27 13:27:40 i Allmänt,

I slutet av 2015 öppnar Disneyland här i Shanghai.  Men redan under detta året har jag märkt av att allt mer Disney prylar säljs i affärerna. I och med att denna Dinsey Resort öppnar kommer nog fler barnfamiljer lockas till att besöka Shanghai, som annars känns mer som en "vuxen-stad". Så nästa år, ja då går det att träffa den kinesisk talande Musse Pigg :) 
 

Matchmaking expo

Publicerad 2014-05-25 03:57:05 i Allmänt,

"People check the profile boards at the fifth annual Shanghai Love and Marriage Fair in Qingpu District yesterday. For the first time this year, the "matchmaking expo" had a special area for overseas returnees, though many visitors complained it was little more than a moneymaking scheme for local dating agencies. - Zhang Suoqing
Image 1 Caption:
People check the profile boards at the fifth annual Shanghai Love and Marriage Fair in Qingpu District yesterday. For the first time this year, the "matchmaking expo" had a special area for overseas returnees, though many visitors complained it was little more than a moneymaking scheme for local dating agencies. - Zhang Suoqing" 
- Shanghai Daily
Som ni ser på bilden är det inte själva kvinnan eller mannen som vill träffa sin blivande partner som tar foton på intressanta profiler, men dess föräldrar. I många fall är det föräldrarna som är mest ivriga och vill att gifta bort sitt barn, inte barnet. Men långsamt börjar denna matchmaking tradition förändras, kvinnor vill göra karriär inte vara hemmafruar, giftemål ska ske för att personerna är förälskade inte för att föräldrarna anser att kvinnans/mannens profil var lämplig. Nya generationerna kommer garanterat föra Kina mot ett mer modeniserat samhälle.

70% chocolate discount

Publicerad 2014-05-24 12:27:15 i Allmänt,

Mark & Spencer har matavdelning i sina affärer här i Shanghai. Brukar finnas en hylla med produkter med nedsatt pris. Fyndade idag chokladbars för 3kr styck! Perfekt nu när nästa vecka består av final exams...

Central Perk

Publicerad 2014-05-21 13:42:00 i Allmänt,

Idag har det tränats, varit ute i solen, gjort grupparbete och tillsist träffat Lillan, kinesisk kompis som hjälpte mig skriva det jag ska säga på muntliga tentan i kinesiska kursen nästa vecka. Satt på Central Perk, kopia av det café som är med i Friends tv-serien! Alltid kul att umgås med mina kinesiska vänner, få veta mer om hur livet i kina är från en annan synvinkel. Vi expats, västerlänningar i Shanghai, lever ju ett helt olikt liv jämfört med kineserna.
Lovat att ta med Lillan till fake market nästa vecka, som många andra kineser visste hon inte ens om att det fanns, hhaha, bara vi västerlänningar som är helt galna med att besöka den marknaden... Så vill ju de flesta försäljarna inte sälja eller visa sina "bra fake" för kineserna, pga att det kan vara civilklädd polis, kontroller blir allt vanligare... 
 

Chinese, Russian presidents hold talks in Shanghai

Publicerad 2014-05-20 09:18:58 i Allmänt,

I morgon är alla statligt anställda och skolelever i shanghai lediga. Varför? Jo för att minska trafiken nu när Putin och Kinas president är här i Shanghai för Asian securty summit konferansen. Och i stan, ja då är det förhöjd säkerhet och redan sedan förra veckan är 300.000 volentärer i oranga kläder ute på gatorna för att se till att allt flyter på... Till och med utanför mitt hus sitter två volentärer haha... 
 
 
 

Experience foreign-style architecture in China

Publicerad 2014-05-19 13:36:04 i Allmänt,

Inte bara märkeskläder,väskor, teknikprylar som det gör fake versioner av i Kina, senaste åren har det även dykt upp "Copycat towns". Till exempel finns ett område i utkanten av Shanghai som ska likna en brittisk stad. I denna artikel kan ni läsa mer om hur Kina inspireras (kopierar) andra länders byggnader eller till och med hela städer... 
På bilderna ovan ser ni en fake version av Tower bridge & Stonehenge.

19 Maj

Publicerad 2014-05-19 02:38:56 i Allmänt,

Godmorgon!
Klockan är strax efter 8 på morgonen här i Shanghai. Varit och tränat  och ska snart bege mig till skolan. Ute på gatan köas det för fullt vid frukost-haken. Motsats till kineserna så gillar jag att äta min frukost i lugn och ro hemma, inte gåendes på gatan. Frukostkulturen här är verkligen annorlunda jämfört med Sverige!
 
 

What you should know before eating at a real Chinese restaurant!

Publicerad 2014-05-16 14:52:41 i Allmänt, Mat, Tips,

Bring your appetite because you can count on about 10 courses. It’s a marathon, not a sprint.
 
 
Think of rice as a supporting character. It’s purpose is to be a balancing, palate-cleansing base in a meal. Too spicy? Have some rice. Too salty? Have some more rice. Don’t pour soy sauce on it.
 
 
When making toasts, holding your cup with two hands is a sign of respect. 
 
 
Use the backend of your chopsticks to get food.
 
 
Don’t expect a fortune cookie. They are not given in a real chinese restaurant. 
 
 
If there aren’t any leftovers, then your host will assume you’re still hungry.
 
 

Fredagen 16 Maj

Publicerad 2014-05-16 10:56:00 i Allmänt, Shopping,

Fredagar inga lektioner så idag var jag och tränade på morgonen, blev ett ryggpass och 5km löpning. Sedan blev det en sväng på Fake market. Mötte ett gäng Kanadensiska tjejer påvägen som inte hittade dit. Dom följde med mig och sedan åt vi en Wagas lunch tillsammans. Alltid kul att träffa nytt folk!  Sedan begav jag mig vidare till Fabric market för att hämta mina kappor som skulle bli klara idag. Den vita satt jätte bra, men på den röda var inte dragkedjan helt fungerande så fick vänta 1h medans det skulle ordnas. Satte med på ett café och läste tidning under tiden. Mötte där även en från mitt gym, Shanghai känns inte alltid så stort... Alla expats hänger ju alltid i samma områden! Kapporna är jag i alla fall nöjd med och dom gjordes hos skräddare Nr 253, andra våningen...
 

Wagas sallad & vardagsfilosoferande.

Publicerad 2014-05-14 14:42:00 i Allmänt, Skolan,

Redan 15 maj i morgon, alltså bara 1 månad kvar i Shanghai, helt crazy vad tiden går fort. Och sista månaden, ja den innehåller allt från att tenta av sista 5 kurserna till att avsluta mitt utbytesår här på bästa möjliga vis med besök från Sverige! Annars så är det fullt upp med skolan. Igår visade vår lärare upp våra uppsatser inför alla kursdeltagare. I Sverige vore det väll mer eller mindre brott mot regelverket att bedömma någons uppsats öppet där ens namn står med, utan att ha tillfrågat om det är okej för skribenten. Men detta är Kina. Efter att ha bott här i nästan 10 månader så har jag lärt mig att acceptera att Sverige och Kina är väldigt olika. Men jag gillar uppleva kontraster. Livet blir en smula mer spännande. 
 

Måndagen 12 Maj

Publicerad 2014-05-12 04:30:19 i Allmänt,

Dagen inleddes med att jag påväg till skolan såg en trafikolycka. En äldre dam blev påkörd av en moped. Båda låg sedan medvetslösa på gatan. Inte kul. Trafiken här är inget att leka med, räkna inte med att bilar, mopeder stannar för att det är grönt ljus. Så alla ni som är eller ska till Shanghai, var försiktiga! 

Tailor Market

Publicerad 2014-05-11 07:04:52 i Allmänt, Shopping,

Något man inte får missa i Shanghai är tailor market. Få en kostym, kappa, skjorta etc. uppsydd efter dina mått och val av tyger. En skjorta kostar kring 100kr och en kappa kring 300-400 beroende på tyg, design och din prutförmåga. Väntar på en röd jacka som jag beställt. Ska bli klar på fredag, men får se om den sitter som den ska då, ibland krävs det ett eller två extra besök innan längden, detaljerna blir som man vill... Men jag har inte bråttom, kommer inte använda den förens jag är i Sverige  ändå eftersom det är sommarvarmt här nu :)
 
 
 

Kvarterets hund

Publicerad 2014-05-09 14:11:03 i Allmänt,

På min gata finns en affär där han som har affären alltid har sin hund med sig. Alltid har vovven på sig olika kläder och om det är soligt sitter hon (oftast klänning på sig, så anatar att det är en tjej) ute på gatan. Går ju förbi minst två gånger om dagen, så senaste månaderna möts jag av en glad liten vovve som känner igen mig och viftar på svansen. Stannar alltid och klappar vovven och säger hej till ägaren av affären. Så brukar min dag inledas innan jag går vidare mot bussen eller metron. 
 

Hide from the sun with an umbrella

Publicerad 2014-05-08 16:04:20 i Allmänt,

 
Kineser vill i motsats till många av oss västerlänningar inte bli solbrända. Så när solen skiner är det inte ovanligt att jag ser kvinnor gå runt med paraplyn, som på första bilden. 
 

Afternoon walk

Publicerad 2014-05-06 10:10:00 i Allmänt,

Att ta en promenad hemma i Sverige innebär oftast ute i naturen. Här kan jag i och för sig gå till någon av parkena och traska runt. Fast stadstjej som jag är brukar det bli mitt i centrum. Älskar citypuls helt enkelt. Så är Shanghai gigantiskt stort, finns alltid nya gator att utforska!

Tisdag

Publicerad 2014-05-06 03:57:40 i Allmänt,

Solig dag och hellst skulle jag spendera dagen utomhus. Dock befinner jag mig i skolan nu för lektion i Organizational behaviour. Lite segt, men läraren bjuder i alla fall på fika :)
 

Kinas Expo-paviljong

Publicerad 2014-05-05 10:46:23 i Allmänt, Tips,

2010 hölls världsutställningen Expo i Shanghai där olika länder, bland annat Sverige, fick egna paviljonger att visa upp konst & innovation från sitt land. Kinas paviljong sticker verkligen ut och finns fortfarande att beskåda.  Nyligen öppnades även ett nytt gigantiskt shoppingcenter i området, River mall.  För att ta dig dit ta metro Line 8 till the China Art Museum Station.
 

Hakkasan Shanghai

Publicerad 2014-05-02 11:17:02 i Mat,

Vid the bund finns en rätt så nyöppnad restaurang Hakkasan. Egentligen är restaurangen inte helt ny, den tillhör en restaurangkedja som finns i bland annat London, USA och Dubai. Här serveras kinesisk mat med västerländsk touch. Modernt ställe med bra mat. Deras Dim sum och Jasmine tea smoked chicken var att rekommendera! Restaurangen går att finna i byggnaden Bund18, där även bland annat Bar Roughe ligger.
 
5F Bund18
18 Zhongshan East
Road
 
 
Magda

Magda

Mitt namn är Magda Hörndahl, Göteborgare som studerar bachelor i ekonomi & IT på University of Shanghai for Science and Technology. Förutom plugga kommer jag utforska staden till max och bjuda er på massor med bilder & tips .......................................................................................... Kontakt: [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela