Fake market

Publicerad 2013-09-30 03:26:33 i Allmänt, Shopping,

Igår blev det bland annat ett besök på fake market. Min tävlingsinstikt väcks till liv och Filip fick uppleva för en kort stund en lite ilsken Magda när jag inte fick det priset jag ville ha! Men icke ger vi oss och till bra pris kom vi hem med 1 par RayBan (60kr), 3 par Björn Borg kalsonger (60kr) och 1 Mulberry Handväska (90kr). 
 
 

Pudong Financal district

Publicerad 2013-09-29 05:24:00 i Allmänt,

Vi besökte även ett lyxigt shoppingcenter igår och längst upp fanns en jätte fin takterass med utsikt över tv-tornet. Var ingen där förutom vi och några fotografer som fotade utsikten, så var en riktigt mysig plats. Kostar inget att häga där, så om ni vill njuta av fin utsikt, gå till terassen i lyxvarumärkes shoppingcentret mitt emot super brand mall (metro station Lujiazui line 2).
 
 
 

Ding Tai Fung

Publicerad 2013-09-29 05:05:08 i Allmänt, Mat,

Igår hade vi bokat bord på Ding Tai Fun. Denna restaurang kedja finns på ett flertal ställen runt om i Shanghai och är kända för sin ångkokta dumblings. Dom har även lyckats få en stjärna i Guide Michelin, så kvaliten på maten är riktigt bra och så även priserna. Vi beställde in 2 olika dumlings och betalade ca 55-60kr för varje portion. Var det gott? Oja, hit kommer jag gärna tillbaka. 
 
 
 
 

Lost Heaven on the Bund

Publicerad 2013-09-28 03:47:00 i Allmänt, Mat,

Hämtade upp Filip på flygplatsen igår och oj vad glada vi var när vi såg varandra. Tog taxi hem till mig och lät Filip sova några timmar efter den långa flygresan. På kvällen åkte vi in till Lost Heaven on the Bund. Västerländsk vänlig kinesisk restaurang som fått många fina recensioner. 
 
 
 
Restaurangen ligger precis vid the Bund, med utsikten över alla skyskrapor. Servicen var ritkigt bra. Stod alltid någon i närheten som var beredd på att ta beställningar eller som ikväll, ta Filips snytpapper varje gång han snöt sig hehe. Hur var priserna då? För oss svenskar var det billigt för att vara en fin restaurang. ca 65-70kr för en huvuvrätt. Dock kostade vattnet hela 50kr. Fast i Shanghai brukar det vara så, drickan är det som kostar. 
 

 
 
 
 

Distance means so little when someone means so much

Publicerad 2013-09-26 15:54:54 i Allmänt,

Nästa vecka är det nationaldagsfirande i Shanghai så jag är ledig enda fram till 8 oktober. Vad ska jag hitta på under denna tiden då? Jag är faktiskt så lyckligt lottad att min fina pojkvän just nu sitter på ett flygplan mot Amsterdam för att sedan åka enda till Shanghai, till mig! Så i natt eran tid och i morgon min tid, kommer världens lyckligaste tjej åka till flygplatsen och krama sönder sin pojkvän. Ska bli riktigt roligt att visa honom vad Shanghai har att erbjuda. Fast framförallt ska det bara bli roligt att få umågs med varandra, för ack vad han har varit saknad <3
 
 
 

你好!

Publicerad 2013-09-26 15:37:00 i Allmänt, Skolan,

 Både igår och idag har jag haft 4h lång lektion i kinesiska. Att sitta koncentrerad under alla dessa timmar är ansträngande, men vår lärare är jätte duktig på att lära ut, så hitills har vi fått lära oss hälsningsfraser, klockan, räkna och det allra svåraste, att betona ord rätt. Beroende på hur du betonar ordet så ändras betydelsen helt... Så om du är musikalisk och är duktig på att särskilja toner är det en stor fördel när du ska lära dig kinesiska! 
Även idag hade jag tröja på mig, runt 20 grader, men när det varit ca 30-35 grader senaste 3 veckorna så känns 20 rätt svalt!
 
 
 
I Shanghai är majoriteten av byggnaderna skyskrapor. Men i dom lokalerna vi har våra lektioner så är området nästan skogigt. Det är Låga byggnader omringade av träd. Känns inte alls som att bara några kvarter bort befinner du dig bland höghus, neonljus och citypuls. Det negativa är att det finns även gått om myggor på skolområdet, mina ben har fått 7 stora röda kliande prickar efter några timmar skolan. 
 
 
 
 
 
 
 

Forever21

Publicerad 2013-09-24 16:07:18 i Allmänt,

5 våningars shoppingparadis (för tjejer i alla fall). Hur roligt det än är att pruta på marknader så är det ändå minst lika roligt med vanliga affärer...
 
 

Tisdag

Publicerad 2013-09-24 15:19:28 i Allmänt,

På förmiddagen var planen att tvätta kläder. Tvättmaskinerna här i huset har jag använt förut och fungerade smidigt. Stoppa i 4kr i apparaten och så är kläderna rena 45 min senare. Dock tog det en väldans lång tid innan dom torkat då det är så fuktigt här. Så idag hade jag tänkt att för 5kr använda torktumlaren. Stod på skylten att det skulle ta 60 minuter. Dock efter 60 minuter snurrade det fortfarande på och efter 70 minuter började jag bli orolig att min tvätt skulle bli förstörd. Frågade (läs pekade på en skylt där det står 60 minuter) om det var något fel på maskinen. Svaret fick jag på kinesiska, så inte blev jag klokare. Dock såg kvinnan lugn ut och log, så det verkade i alla fall som att torktumlaren fungerade som den ska. 1 h senare sluta den snurra och inget förstört, så nu har jag lärt mig att deras "about 60 min" är egentligen 120 minuter. 
 
Riktigt varmt och fuktigt ute idag så en smoothie eller bubble te från Coco eller någon av dom andra kedjorna som säljer drickor är ett måste :)

Aktiviteter

Publicerad 2013-09-23 14:56:00 i Allmänt,

Varje morgon vid 9 tiden hör jag yoga musik spelas från gården, då det är dags för morgonens yoga pass för ett 10-tal kineser. Utegymmet på gården används också väl. Vid skolan och parkerna runt om så möts man under hela dagen av både dans, yoga, hopprep, powerwalk etc. Alla dessa aktivite utförs främst av medelålders och äldre folk. Riktigt hurtiga, men tränar inte min generation något? Kanske gör dom precis som mig, gömmer sig inne på gymmen istället för att aktivera sig på gatorna.  
 

Solig måndag

Publicerad 2013-09-23 14:39:00 i Allmänt,

Att det är slutet på september går det knappast att tro då det i Shanghai bjuds på 25+ och sol. Luftkvalitén var bra idag, så lunch på uteservering blev det idag. Även tränat och fikat med Sofia. Denna veckan har jag lektioner på onsdag och torsdag, så i morgon är jag ledig. Dock står tråkigheter som städa och tvätta kläder på schemat. På fredag kommer min pojkvän, Filip, till Shanghai för att hälsa på mig i 10 dagar. Glad? Ojjjaaaa !!!
Promenad genom People Square.

Söndag

Publicerad 2013-09-22 15:13:00 i Allmänt, Skolan,

...Fast det känns som en måndag då redan 9 skulle vi vara i skolan för att ordna uppehållstillstånd. Som alla registrerings tillfällen i skolan var det väldigt mycket papper som skulle fyllas i. Då vi var tvunga att invänta polisen som skulle komma till skolan och hämta alla papper och våra pass, så blev vi bara klara vid halv 3. Nu är jag utan mitt riktiga pass i 2 veckor medans jag inväntar uppehållstillstånd :( 
 
Möttes av  marscherande förstaårs elever när jag gick förbi skolans idrottsplats. Tydligen är det obligatoriskt för förstaårs eleverna (tror det bara gäller killarna) att delta i militärövningar första 3 veckorna på skolan.

Kontraster: Lunch

Publicerad 2013-09-22 13:21:00 i Allmänt, Mat,

På skolan finns ett flertal Restauranger där man för en billig peng (2-15 kr) kan få sig en lunch. Många av dom kinesiska studenterna på skolan äter både frukost, lunch och middag där. I restaurangen på skolan som vi var på idag tyckte jag dock inte maten såg särskilt god  eller tilltalande ut. Så blev en sallad på Wagas, nedanför mitt gym istället.
             48 kr och magen mättad.
 
12 kr, detta var det mest aptitliga maten, fanns även fiskhuvud och annat läskigt. Tyvärr får jag erkänna att jag är rätt kräsen med mat, så detta gick inte an.

Cakes make people happy!

Publicerad 2013-09-21 15:42:49 i Mat,

På bottenplan i nästintill alla varuhus finns det "food court" där det bland annat går att hitta ett flertal bagerier som säljer nybakade bullar, kakor, bröd och allt möjligt mumsigt. Det är bara att ta en bricka och gå och plocka vad du vill ha.... Har även ett flertal bagerier i området jag bor i, så på morgonen är det bara att gå ner över gatan och köpa sig en nybakad fralla. Inte så pjåkigt... 
 
 
 
 
 

Kontraster: Shopping

Publicerad 2013-09-21 15:24:00 i Shopping,

Shoppingutbudet är verkligen enormt I Shanghai. Här finns shopping både för små och stora plånböcker! Gucci och andra märkesaffärer finns det gott om. Bland alla dessa gigantiska shopping malls går det även att finna prutmarknader och små butiker där priserna är betydligt lägre. Ja, detta är verkligen kontrasternas stad!
 
 
 
 
 
 

Fredag

Publicerad 2013-09-20 05:18:00 i Allmänt,

Laddar inför spinningen med en smarrig kycklingsallad. På cafet nedanför gymmet samlas alltid ett gäng västerlänningar innan pass för en energipåfyllning! I eftermiddag ska jag till nordiska huset på skolan då våra svenska lärare som är på besök ville träffa oss. Sedan är det inflyttningsfest hos killarna i klassen.

Mid Autumn festival

Publicerad 2013-09-20 03:10:17 i Allmänt,

i går skulle det helgdag och man skulle äta Mooncake. Hitta en bra beskrivning av dom på www.smartshanghai.com som jag tyckte beskrev väldigt bra denna lilla kaka.
 
"No one likes mooncakes. This is a simple fact of life in China. Every year I am gifted several boxes by employers and business associates (whatever those are). Every year, I re-gift them to my ayi and my mechanic. Every year, I get the distinct feeling that they are going to pass them on to distant relatives. It is the cycle of the mooncake. I am quite certain that—in the history of mooncakes—no one has ever eaten one, ever. In the past week, I have been told by every Chinese person I know that the only mooncakes they eat are made of ice cream and come from Häagen-Dazs for a hefty fee of about 758rmb for a set of eight

Mooncakes are the Chinese equivalent of oil burners. No one actually uses them but everyone has one because, for some inexplicable reason, they are the go-to gift for someone who doesn’t know what else to buy for a person they hardly know who invited them to a Christmas party and told them to bring a Secret Santa present. But in China, in September, every single person is your Secret Santa an"
 
 

Kursstart: Kinesiska

Publicerad 2013-09-18 15:50:00 i Allmänt, Skolan,

Idag började vår kurs i kinesiska. Det är vi svenskar samt lika många tyskar som ska läsa kursen, så vi var runt 30 personer i ett litet mini klassrum där alla knappt fick plats. Våran lärare verkade i alla fall bra, hon kunde Engelska, så man förstod när hon förklarade. Idag låg fokus på uttal samt hur man betonar olika bokstäver. Oj oj vad svårt att hålla koncentrationen uppe i 4h lång lektion. Så är ju inte kinesiska det lättaste språket att lära sig.... Våran lärare förhörde även alla i klassen efter hon gått igenom något, så man var verkligen tvungen att hänga med. För att inte känna sig som en utomjording är det nog bra att kunna lite vardagsfraser i alla fall, så jag är taggad att lära mig kinesiska! I morgon är det Mid Autumn Festival i Kina, så alla är lediga. jag har inte någon kinsesiska lektion förens nästa onsdag och resterande kurser jag ska läsa börjar inte förens 8 oktober, så det är rätt lugnt kommande 2,5 veckorna :)
 
 
 
 
 

Frukt

Publicerad 2013-09-17 14:01:00 i Mat,

Något som jag äter i mängder är klementiner, bananer, vindruvor och all möjlig annan frukt. Det bästa är att jag då vet vad jag äter, eftersom många gånger när jag äter här inte direkt vet vad det faktiskt är, då det både ser skumt ut och allt står på kinesiska?! Så frukt tillsammans med yoghurt och nötter har blivit en favorit! 
Fruktaffären på min gata som jag besöker flitigt varje dag!
 
 
 

Skolmat

Publicerad 2013-09-17 13:50:00 i Mat,

Idag skulle våran kurs i kinesiska starta, men när vi kom till skolan fick vi veta att den hade blivit flyttat tills i morgon. Lite smått irriterande, men vi testade i alla fall skolans lunch idag. Nudelsoppa  för 6kr. Hur smakade det? Helt okej, nudlarna gjordes på plats så dom var goda, dock föredrar jag en mer proteinrik måltid med kött.  Billigt var det i alla fall. 
 
 

Hawaii kineser

Publicerad 2013-09-16 14:24:00 i Allmänt,

Idag åkte jag till skolan på morgonen för att betala och få mitt studentkort. Då alla internationella studenter var där så träffade jag andra nya på skolan bland annat från Tyskland och Estland. Sedan åkte jag och några andra i klassen till Ikea. Påväg dit såg vi en grupp kineser som alla hade på sig Hawaii tröjor.. Verkar som om alla "kines turist grupper" vill klä sig lika. Såg nämligen tidigare i veckan en grupp med likadana mössor och t-shirts. Efteråt åkte jag och träna. Blev även stoppad påvägen av några kinesiska turister från Peking som ville ta en bild tillsammans med mig. Är man västerlänning här så får man räkna med sånt, vi är ju mer eller mindre en turistattraktion!I

Solen sken och himlen var blå, runt 25-30 grader och svenska flaggen blåser i vinden utanför Asiens största Ikea. Måndag vid lunchtid var perfekt att vara där, knappt några människor (eller människor var det där, men ingen trängsel som det var när jag var där på en lördag). 

    Självfallet åt vi även lunch här, gillar att jag fick en liten svensk flagga på min tallrik :)

Söndag

Publicerad 2013-09-15 15:19:00 i Allmänt,

Denna söndagen i shanghai bjöd på träning och sedan en trevlig lunch på Mark & Spencer med Sofia, som är  från Stockholm och pluggar nu på Fudan universitet i Shanghai under 1 termin. Nästa vecka börjar skolan lite smått. Har introduktion i morgon sedan på tisdag och torsdag kinesiska lektion. Dom andra kurserna jag ska läsa börjar inte förens 8 oktober, då det väntas ledigheter här för kineserna samband med deras nationaldag 1 oktober. Så det är ett tag kvar innan jag börjar skolan på riktigt! 
 
 

Fake Market

Publicerad 2013-09-14 14:24:00 i Shopping,

Idag bar det av till Fake Market på 580 Nanjing West Lu. Flera våningar där det säljs allt från väskor, kläder, teknikprylar och smycken - allt är fake. Så här gäller det att pruta! Idag köpte jag ett par vita låga converse och ett Ipad fodral för totalt 80 RMB (under 100 svenska kronor). 
 
Instämmer det som står på deras lilla skylt - "billigare än på Gekås Ullared!".. Ojoj, vad jag kommer shoppa under mitt år här...

Marabou i Shanghai

Publicerad 2013-09-13 14:22:47 i Mat,

Igår var jag i en jätte står mataffär, dock låg den en bit bort, så frågade runt idag om det fanns någon stor mataffär i närheten av där jag bor. En annan utlandsstudent som bott här i några veckor visade då mig en stor mataffär som låg en metro station ifrån mig. Så nu har jag handlar yoghurt och annan frukostmat!
 
Även här säljs marabou fast för "Statoil priser"! Matbutiken heter Carrefour och finns lite överallt i Shanghai. 

Att ta sig runt i Shanghai

Publicerad 2013-09-13 14:16:00 i Tips,

Att ta sig runt här i stan till fots är nästintill omöjligt då det är gigantiska avstånd. Känns som jag aldrig gått så mkt som jag gjort denna veckan. Att åka tunnelbana är dock väldigt smidigt, kostar 4 svenska kronor per resa vilket är ingenting jämfört med Västtrafik hemma i Göteborg. Fort går det också, dock får man räkna med att vid rusningstrafik så får man stå och knö med tusentals kineser. I alla fall är det air condition, så svettas slipper jag!  Taxi är också väldigt bekvämt om man t.ex. har handlat mycket och inte vill knö sig in på tunnelbanan. Priset är 14 rmb som startavgift sedan tillkommer ca 3rmb när man passerat 3km och sedan 1 rmb för varje km. Priset blir i alla fall inte så högt i slutendan. Åkte taxi från Ikea, vilket låg i andra endan av stan i prinicip och priset slutade på 70 rmb ( ca 90 svenska kronor). Fast föredrar nog hellre att knöka med kinserna i tunnelbanan, då all trafik gör att det kan gå riktigt långsamt att ta sig fram med taxi...
Kineserna kör som galna, så olycker sker ofta!
 

Street Food VS Western Food

Publicerad 2013-09-12 13:05:00 i Mat,

I Shanghai är matutbudet verkligen enormt.. Hitills har jag ätit väldigt varierat och det mesta har smakat gott!
 
                                                 
 
2 kr för en cha siu bao på gatan. Bullar  fyllda med barbecue-kryddat  fläsk. Helt okej som mellanmål.
 
Klassisk kyckling sallad från Starbucks är alltid ett säkert kort till lunch. 25kr. 
 
 

Califonia Fitness

Publicerad 2013-09-12 12:58:12 i Mat,

Efter att ha sovit ut så tog jag tunnelbanan till mitt nya gym, Califonia Fitness. Var runt på flera gym innan jag bestämde vilket jag skulle bli medlem på, men detta var det enda som hade body combat, spinning, yoga och bra maskiner, fria vikter. Många västerlänningar som tränar här också. Dock var det väldigt dyrt, dom ville ha 900 kr i månaden, fast efter 30 minuters förhandlande lyckades jag få ner priset till 399, så är riktigt nöjd! Handdukar och shampoo ingår varje gång man kommer dit, så väldigt skönt att slippa bära med sig på sådant. Idag var jag på spinning. Det var jag, en tysk, en amerikan och så 10 kineser på passet.. Cyklingen var upplagd som i Sverige så efteråt kändes det riktigt bra :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Min lägenhet

Publicerad 2013-09-11 14:30:56 i Allmänt,

Här är en bild på huset jag bor i, den ligger på en sidogata, så det hörs inte någon trafik från stora gatan som ligger 2 minuter ifrån. Så det är skönt, då det är väldigt mycket ljud på gatorna. Dock så är det yoga på morgonen på gården, så vid 9 tiden hör jag yoga musik... Ska fota lite bilder på gatorna i mitt område senare i veckan så ska ni få se hur det ser ut! Hela kvällen har det regnat och åskat. Lika bra det, så blir det inte lika fuktigt i luften efteråt.
 
 
 
På våning 9 av 10 bor jag. Så kan nog klassas som ett "låghus" här i Shanghai. 
 
 

Shopping mall

Publicerad 2013-09-11 14:12:00 i Allmänt, Shopping,

Något som Shanghai har gott om är shoppingcenter. Dom finns bokstavligt överallt. På en liten sightseeing tur runt people square, mitt område och Frensh Concession så hann jag besöka minst 7 shoppingcenter (dock bara snabbtitt, då alla är 10 våningar med 100 västländskaaffärer, de flesta märken som vi i Sverige känner till har sin en egen affär. Shoppingcentret på gatan bredvid min lägenhet finns allt från Vero Moda till Esprit. Dock är priserna som Sverige så mycket mer lockande att handla på marknaderna just nu... Men det finns även gått om bra lunch restauranger i shoppingcentrena, IMAX bio i två av dom jag gick förbi och massvis med Caféer, så kommer nog bli en hel del besök ändå. Har även blivit medlem på Califonia fitness som ligger i ett shopping center på People Square, men det berättar jag mer om i eget inlägg!
 
 
När det är över 30 grader ute är det riktigt skönt att svalka sig i ett shoppingcenter!
 
 
 
 

Ibland tycker vi olika...

Publicerad 2013-09-10 15:45:00 i Allmänt,

Idag skulle vår klass bli körda klockan 7:30 till sjukhuset för hälsokontroll för att få uppehållstillstånd i Kina. Segt att gå upp tidigt på morgonen. Gatan utanför mig vart det dock redan fullt liv på. Gatuköken med "frukost" var det köer till och folk skyndade sig till jobbet/skolan. I alla fall tog det över 1h med buss, skulle tagit 25 min med tunnelbana, men så går det när det är rusningstrafik. Eftersom vi alla gjort redan grundlig hälsokontroll i Sverige skulle det egentligen inte behövas göras här med, så det blev lite komplikationer när vi sade att vi vägrade att betala och göra allt 1 gång till när vi redan hade papper på allt på både engelska och kinesiska att vi var friska och gjort alla kontroller. Dock godtogs inte detta och efter vi bråkat och blivit rejält utskällda vågade vi inte säga emot mer och med svansen mellan benen betalade vi för en ny hälsokontroll som vi även utförde. Efteråt tog jag och några andra i klassen taxi till en indisk restaurang och åt oss rejält mätta efter den minst sagt kaotiska morgonen. 
Solig dag och över 30 grader. Efter en hel dag på stan behövdes en svalkande dusch!
 
 
På jakt efter restaurang... 
 
Väldigt god kyckling tillsammans med ris och wokade grönsaker. Till det åt vi även naan bröd och lite andra tillbehör , mums! :)
 
 

IKEA

Publicerad 2013-09-10 12:54:00 i Shopping,

När jag flyttade in i min lägenhet tog jag tunnelbanan för att handla täcken, lakan och sånt på ikea. Kändes nästan som hemma då allt står på svenska och i restaurangen åt jag köttbulllar med svensk flagga och så köpte jag knäckebröd, lösgodis och svensk saft. Dock så var det sjukt mycket folk ( tusentals kineser + några västlänningar, 2 av dom lunchade jag med även). Tog över 2 timmar att gå igenom ikea, inte bara för att det är sjukt stort, men även för att det är så sjukt mycket folk, kanske för att det var helg... Kineserna verkade dock inte shoppa så mycket, men mer test sitta sofforna, sängarna och allt möjligt. Priserna är bara kanske 20%-40% billigare än Sverige, så för dom är det nog rätt dyrt. Kanske kommer dom dit bara för att inspireras och sedan åker dom till fake ikea och handlar, för ja, det finns även fake ikea. Kul upplevelse i alla fall och alltid trevligt att veta att det finns svensk mat att äta/köpa i Shanghai :) 
 
 
 
 

Utsikt

Publicerad 2013-09-09 12:41:00 i Allmänt,

Den här utsikten har jag från min lägenhet på 9:e våningen. Dock ser inte huset som jag bor i alls ut som dom mittemot. Mitt är bara 10 våningar och ser lite mer "hotelligt" ut. Om jag går ut på gatan har jag flera mataffärer, fruktaffär, bageri, kinesiska snabbkök och allt möjligt annat. Även pizza hut och macdonalds runt hörnet ifall jag vill äta västländsk snabbmat. Men hur det se ut på gatorna i mitt område får ni se en annan dag. I  morgon ska jag iväg till skolan för då ska min klass på hälsokontroll för att få uppehållstillstånd.. 
 

Att hitta lägenhet i Shanghai

Publicerad 2013-09-09 12:37:22 i Allmänt,

Bo på skolan ville jag knappast göra 1 natt till, kunde inte sova då det drog från fönstret och sängen var hård som sten.  Gick upp 7 på morgonen och tog en promenad till byggnaden där det finns internet, surfade lite och gick in på smartshanghai.com och kollade lägenhets annonser. Såg en liten fins 1 rums lägenhet som hade perfekt läge, precis bredvid tunnelbane station som ligger 20 min från centrum och 20 min från skolan. Mailade agenten och på 5 min svarade han att han kunde möta upp mig och visa mig lägenheten. Så på direkten tog jag en taxi till mötesplatsen och där väntade han med moped. Tur nog kunde han bra engelska så vi förstod varandra (första personen, inte ens i internation apartment på skolan fatta dom engelska?!). Trafiken här är helt galen, så att åka moped var verligen en upplevelse. Lägenheten såg ut som på bilderna på hemsidan (ofta är bilderna förfinade). Visade även en till lägenhet, men det första var bäst. 3 timmar senare var kontraktet skrivet och nyckeln (kortet) mitt. Det är nämligen service apartment, så delar av byggnaden är hotell och när man går in i byggnaden möts man av en reception.Så ja, att hitta lägenhet gick väldigt fort för mig, dock har det inte gått lika smidigt för dom andra i klassen, men förhoppningsvis löser det sig även för dom :)
 
 
Min första egna lägenhet <3 Möblerna ingick, shoppat lakan och sånt gjort på ikea.
 
Fortfarande lite stökigt, men då jag fått hjälp med internet har jag haft lite folk springandes här, så inte gjort ordning allt...
 
 Gardeorben lär nog fyllas på rejält när jag väl börjat shoppa på alla marknader!!
 
 
 
 
 
 

TIPS 1

Publicerad 2013-09-09 12:15:00 i Tips,

När vi lämnade våra grejer på våra rum så blev det en taxi färd till Centrum. Knödde in oss 5 pers i bilden och åkte till the bund. Vad skulle vi göra där?Jo, leta toapapper bland annat, då i Kina måste man ha med sig eget papper... 
 
Så första tipset blir: Ha alltid med dig toapapper!
 
Första promenaden längs Bund :) 
 
 
 Trötta svenskar på jakt efter toapapper! (Bild lånad av Kicki) 

Att bo på skolan

Publicerad 2013-09-09 11:54:00 i Skolan,

När vi kom till Shanghai blev vi körda till skolan. Efter att ha dygnat ville jag bara ha någonstans att lägga mina saker och bo i några dagar innan jag skulle leta lägenhet. Så tillsammans med några andra i klassen valde att bo på skolans "international student aparmtent". Vi tänkte bara bo där kanske 2 nätter men då fick vi en kinesisk utskällning att det är ofint att stanna så kort tid, så blev att vi köpte 5 nätter. Kostade ca 300 svenska kronor för 1 rum, dock gemensamt badrum och toalett. 

Boendet på skolans hem var inte alls kul, det var skit kallt, hade på mig minst 3 tröjor, hade ingen kudde eller täcke (inte köpt) och det drog från fönstret. Så inte ens efter att jag dygnat kunde jag sova mer än några timmar.. Fast måste tillägga att ja får lite dåligt samvete hur kräsen jag är då en student som är från kina och pluggar på skolan visade mig till rummet tycke hon det var väldigt lyxigt. Liksom air condition, eget rum, egen säng. Studenterna från Kina bor nämligen i ett rum som kanske är hälften så stor som vi är vana att våra sovrum är  i Sverige. I detta lilla mini rum finns 2 våningsängar och knappt något utrymme att röra sig.... Dock blev vistelsen kort för redan nästa dag hade jag egen lägenhet! 

 
 

Up in the sky flying away

Publicerad 2013-09-08 10:24:00 i Allmänt,

Att flyga till Shanghai gick väldigt smidigt. Nästan hela klassen åkte tillsammans så vi peppade varandra! Mellanlandade 1h i Helsinki sedan 9h flyg till Shanghai. Lång tid att flyga men min kompis sebila satt brevid mig så vi underhöll varandra för sova gick det knappast att göra, för mkt tankar i huvudet. Råkade även nypa personen som satt bakom oss i benet i samband med att jag trodde jag tappat kudden där. Övertrött som jag var fick jag världens skrattanfall.. När vi landade kom skolan och hämtade oss med buss sedan hände en hel del som jag berättar om i morgon. Ska då få höghastighets internet i min egen lägenhet så då ska jag berätta mycket mer, för nu går det inte lägga upp bilder :)

 

 

Underhöll mig med några tv serier, filmer och spela snake på tv skärmen...
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Världens längsta dygn

Publicerad 2013-09-06 11:44:00 i Allmänt,

Framme i Shanghai inte sovit än sedan jag åkte från Sverige igår på morgonen, men nog ett av de händelserikaste dygnen i mitt liv... Har hunnit med kulturkrockar, trassel med boende, knöka in 5 pers i en taxi, tappa bort en i vårt gäng på tunnelbanan, folk som stirrar, ingen som förstår engelska, taxi som åkt fel, tittat på skyskrapor, varit inne på forever21 och massa mer.. Dock inte sovit. Egentligen har jag inte internet heller, men lånade ens inloggning på skolans bibliotek. Jag och 4 andra bor här i några dagar till vi hittat lägenhet, standarden är inte det bästa, har inte ens täcke, kudde, då jag inte hunnit köpa. Nu ska vi ut och äta i stan innan vi går och lägger oss. Bättre uppdatering om första dygnet kommer när jag har fått sova...
 
 
Dumblings + vatten för 20kr på en liten restaurang i närheten av skolan.

Distance doesn´t matter if too hearts are loyal to each other

Publicerad 2013-09-04 18:27:08 i Allmänt,

Senaste dagarna har det blivit att säga hejdå till alla nära och kära. Jobbigt? Oja. Många tårar, speciellt idag när jag och min pojkvän tog farväl av varandra. Som tur var kommer både han och min bästa kompis att hälsa på mig. I morgon är det bara pappa som kör mig till flygplatsen, blir liksom inte lika jobbigt då...
 
<3 Tack för alla lyckoönskningar inför resan <3
 

Att packa bara det nödvändigaste

Publicerad 2013-09-04 18:16:00 i Allmänt,

Shanghai ska ju vara en grym shoppingstad och då jag är lite av en shopaholic lär ju jag gå loss i alla affärer och marknader. Dock vill jag ju ändå ha med mig alla mina favorit kläder och skor, vilket resulterat i att min väska blev lite överviktig och fick packas om. Valet stod mellan att lämna ett par vinterskor eller spinningskor hemma. Träningsnörd som jag är blev det självfallet cykelskorna som fick den sista platsen i väskan. 
 
Ja, jag är en träningsnörd som kommer redan första veckan börja jakten på det perfekta gymmet!
 
Magda

Magda

Mitt namn är Magda Hörndahl, Göteborgare som studerar bachelor i ekonomi & IT på University of Shanghai for Science and Technology. Förutom plugga kommer jag utforska staden till max och bjuda er på massor med bilder & tips .......................................................................................... Kontakt: [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela