Sverige

Publicerad 2014-01-16 09:09:00 i Allmänt,

Lite kallare, lite dyrare och lite mer folktomt här jämfört med Shanghai. Men mysigt är det & oj vad kul det är att få träffa alla igen....

Pudong Airport

Publicerad 2014-01-11 02:21:00 i Allmänt,

Sitter nu på Starbucks på flygpatsen och dricker morgonkaffe. Tog taxi i morse till stationen där Maglev tåget går. I hastighet på över 400 km/h är man då på flygplatsen på 8 min. Med metron eller taxi hela vägen tar det ca 1h extra. Ska passa på att i supermarket här på flygplatsen köpa tuggumin, halstabletter och annat som kostar skjortan i Sverige men bara några kronor här!  Min resväska väger btw 22,8kg enligt min väskvåg, suck, kunde packat hela 20g mer hahahah. 
 

Shanghai, I will soon be back!

Publicerad 2014-01-10 11:55:00 i Allmänt,

Sista tentan skriven och första terminen i Shanghai är avklarad. Nu har jag ett långt vinterllov framför mig, börjar inte förens slutet av februari igen. Vad ska jag göra på lovet då? Åker faktiskt hem till Sverige i morgon. 4 veckor ska jag spendera där.  Sedan tillbaka till Shanghai och efter några dagar vidare till Boracay, Filippinerna i 2 veckor. Känns lite overkligt att jag i morgon kväll (svensk tid) befinner mig på Landvetter flygplats. Jag var ju nyss där, påväg till Shanghai! Att jag åker hem i några veckor är för att jag vill umgås med mina vänner, familj och min kära pojkvän. Själva Sverige saknar jag faktiskt inte alls hittills. Shanghais kontraster, människor kultur, shopping, restauranger, nattliv, alla expats från världens alla hörn jag träffat osv, får Göteborg att kännas väldigt litet och inte lika spännande…

Att jag valde att flytta hit ångrar jag alltså inte alls. Det har varit otroligt lärorikt att åka till ett främmande land utan att veta vart jag ska bo, hur skolan fungerar, hur staden ser ut, hur människorna är osv. Visst har det varit en utmaning. Bara det att nästan ingen talar bra engelska försvårade hela situationen, vilket har lätt till att mitt tålamod har satts på prov väldigt många gånger. Till exempel när jag fyllde i en hel bunt med papper första dagarna så visade det sig att man absolut inte fick använda en blå bläckpenna, den måste vara svart. Jag hade självfallet använt en blå. Eller när jag ska beställa mat på kinesiska restauranger och på grund av att ingen kan engelska fått gå runt bland borden för att titta vad alla andra har beställt för att sedan peka på det jag vill ha. 

Under mitt halvår här har jag bara haft stark hemlängtan två gånger. Första gången var när jag precis kom till Shanghai och vi blev körda till skolan där dom sa att vi skulle få bo i skolans international apartment under terminen. Första dygnet i Shanghai spenderades i ett rum med sämre standard än svensk fängelsecell. Detta fick mig att undra var jag egentligen hamnat. Men allt blir vad man gör det till, så redan nästa dag gick jag med min dator till huset där internet fanns för att börja leta efter en lägenhet som jag faktiskt skulle kunna tänka mig bo i. Hitta en agent på smartshanghai.com , några timmar senare möttes vi upp och åkte runt på moppe för att titta på flera lägenheter och en av dom kände jag att den passa mig perfekt (gör jag än idag). Andra gången jag ville åka hem var dom där timmarna då min pojkvän efter att ha besökt mig i Shanghai skulle åka tillbaka till Sverige. Just precis då kände jag mig ”lämnad ensam på andra sidan jordklotet”. Men några skvätt tårar och lite sömn fick mig på bättre tankar och att distansförhållandet i slutändan bara gör oss starkare. Med Skype har vi kunnat prata nästan varje dag och från att det har varit månader är det nu bara 1 dag kvar tills vi ses. Såklart att distansförhållande är jobbigt, men älskar man varandra så klarar man det. Och nu när vi ska träffas igen känner jag mig sprudlande nykär på nytt, vilket är underbart.

Tiden här har i alla fall gått jätte fort och jag kan konstatera att jag är lycklig över att jag kommer få spendera en till termin i Shanghai. Så i morgon säger jag bara ''på återseende'' till denna stora stad. Detta är inte på något sätt ett sista inlägg på denna Shanghai blogg. Redan om 1 månad är jag tillbaka här på bloggen igen, redo med kameran för att fånga allt roligt som händer i denna underbara stad. 

Så alla ni fina läsare, som har kontinuerligt blivit fler och fler (jätte kul), håll utkik om några veckor igen, så kommer nya Shanghai tips och bilder! Kommande veckorna ska jag mysa i kalla Sverige med pojkvännen, långa fikastunder på espresso house med vännerna och så självfallet även lite klassiskt syskonbråk med med småsyskonen. 

 
 

 

 

 

 

Afternoon Tea

Publicerad 2014-01-09 16:32:39 i Allmänt,

På ett café i närheten av Huaihai Lu där bara västerlänningar hade samlats fick mig denna eftermiddagen totalt glömma bort att jag befinner mig i Kina. Brittiska dialekten hördes från kvinnorna vid bordet bredvid. Jag och franska Louise som pluggar på ett annat universitet här, avnöjt en klassisk afternoon tea med nybakade scones. Kunde lika gärna varit ett mysigt café i England. Påvägen hem gick jag förbi marknaden där det nu börjats säljas prydnadssaker inför kinesiska nyåret som infaller om några veckor, ja, då var jag tillbaka i Shanghai, Kina. 
 

Women dancing at East nanjing road

Publicerad 2014-01-09 03:06:15 i Allmänt,

Här ser man alltid minst en grupp kvinnor samlas för att dansa. Idag var det tre kvinnor med solfjädrar. Ofta är dom många fler, runt tjugo. Pardans förekommer också, då deltar även herrarna.  
 

8 Januari

Publicerad 2014-01-08 12:27:14 i Mat, Skolan,

Hade fram tills lunch lektion i skolan och sedan behövde vi gå till international office för att få stämpel på ett csn papper. tydligen kan vi inte lämna studieförsäkran för nästa termin genom internet som vi annars brukar kunna, men måsta ha intyg från skolan här och sedan posta... Eftermiddagen var det tenta i data mining, så nu är den kursen avslutad, skönt! Avslutade dagen med att åka till gymmet för ett träningspass. På hemvägen var det rusningstrafik så då blev det trängas som bara den på metron, men jag är van. Har blivit en del Wagas och liknande ställen som säljer västerländska maträtter senaste dagarna, men idag blev det streetfood, grillade kycklingspett och majskolvar. Lite variation är alltid bra!
 
 
 

Wanna be sweet?

Publicerad 2014-01-07 08:39:00 i Allmänt, Shopping,

Öppnades en ny affär i shoppingcentret där gymmet ligger. ETUDE house heter den och är en tjejig sminkaffär där allt är rosa och sockersött. Dom hade invigningserbjudanden så kunde inte motstå ett rött läppstift med übersöt tub i ljusrosa med rosett! Annars så är det sista veckan på höstterminen i skolan vilket innebär final exams i dom två IT kurser vi läser nu. Bara bita i det sura äpplet, för om några dagar har vi nästan 2 månader långt vinterlov!
 

stora ögon, bättre jobb?

Publicerad 2014-01-06 14:29:33 i Allmänt,

Utseendet är viktigt för många kinesiska kvinnor. Har redan nämnt innan att dom strävar efter att få så vit hud som möjligt för att se mer västerländska ut. Men kvinnorna som har råd lägger sig gärna även under kniven. Vilket skönhetsingrepp är då det vanligaste? Jo, "öppna upp" ögonen och få dom att se större, mer västerländska ut. Kinesiska tjejer förknippar nämligen västerländskt utseende med bättre jobb, bättre pojkvän, ett bättre liv. Att västvärlden är en inspierationskälla för många unga kineser tror jag dock inte bara påverkar deras skönhetsideal men även deras syn på samhället och sätt att leva. Men mer om det en annan dag....
 
 

The Fake Market Guy

Publicerad 2014-01-05 15:49:01 i Allmänt,

Hitta en intervju på SmartShanghai med en anställd på Fake market:
 
"We don’t really have a weekend here. The market opens at 10am every day, no matter what day it is or whether it’s a holiday or whatever. I wake up at 9am every day, open my shop and work until we close at 10pm, seven days a week. They’re long days, but it’s a good schedule. I live close by as well, so it doesn’t take me long to get ready in the mornings. 

I didn’t study hard enough at school. I worked really hard in middle school, but when I got older I smoked and drank too much. I didn’t pass the gaokao, so I couldn’t go to university. Now, I wish I had studied harder. I could re-sit it, but I’m already 22 and so I should make money and be independent. At this age you shouldn’t rely on your parents anymore, so that’s why I opened this shop. I’m supporting my sister through university right now. I hope she studies harder than I do so that she can have a better future. 

The rent for a shop at the market is really high. I need to make at least 800rmb per day. I don’t earn enough to save up, but I’m self-sufficient, and that’s what’s important. You need to be here at least four to five years before you start saving money, and I’ve only been here a year. Some of my friends have been here for that long, because they started working when they were 16. 

I learned English at school. Classes start in the first year of middle school, and so you have six years of it before you graduate. Really, even if I had been born as a pig, I would’ve been able to learn the language there after all that time. The rest of my English I picked up at the fake market. I speak it with my customers every day, so I learned quickly. 

My products are really good. If you’re not an expert on electronics, you wouldn't be able to tell the difference between my stuff and the real stuff. Really, I went to a big name-brand store one time to compare the headphones I sell to the ones there, and they sounded the same. Different vendors in the market have different suppliers, but I can’t tell you where I get my stuff from because that’s a secret of the trade. Anyways, the other guys here don’t want me to talk about it in case they get into trouble. 

The other vendors tell me that foreigners have gotten better at bargaining over the years, and I can see that too. They’re usually better at getting a good price than the Chinese that come here to buy stuff. It’s because they come back often and they know what they want. My customers are usually pretty happy, so they come back the next time. It’s because I don’t make a very big profit, so they know they’ve gotten a good deal. It’s more important to me that they come back for more than that I make one big sale; that way I have more business in the future. 

When I’m not at work, I like to listen to music. I hang out with my friends as well, and we eat and play cards. Chinese New Year is one of the few times when I close my shop and go home to visit my family. If I can’t work any of the other days, I have to ask a friend to take over for me. 

You know, I don’t really think about whether this job makes me happy or not. I do the best job that I can because it’s what I do now. Obviously, once I’ve saved up enough, I’ll do something else, but until then I’m going to make the most of it here."
 
Länk till artikeln.
 

Urban Harvest

Publicerad 2014-01-05 13:51:00 i Mat,

Är du i Shanghai och vill äta mat som är närodlad (odlar sina egna grönsaker och svampar), då ska du besöka Urban Harvest som finns i K11 shopping mall. På en ipad får du ta del av menyn som är både inspirerad av väst och kina. Alla rätter finns det även foto på, så du kommer inte bli chockad över att det inte alls såg ut som du tänkt dig. Maten kännns fräsch och nyttig, inga flottiga såser och gojs. 
K11 Art Mall, 
3/F, 300 Huaihai Zhong Lu, 
near Huangpi Nan Lu 
淮海路300号3楼, 
近黄陂北路

Nivea

Publicerad 2014-01-05 12:57:00 i Shopping,

Brukar i Sverige köpa Niveas handkräm får att slippa torra händer. På Kicks eller Åhlens kostar den ca 40kr. I Shanghai däremot kostar Nivea produkter betydligt billigare. Precis samma handkräm kostar här ca 10kr. Och nej, då är det inte från en fake affär, men från Watsons (butikskedja som liknar Kicks och finns överallt i Shanghai) Tumme upp. 
 
 

Vue Bar

Publicerad 2014-01-05 02:19:00 i Allmänt, Tips,

Högst uppe i hotellet Hyatt on the Bund finns en skybar med magnifik utsikt över the Bund och pudong. Är man ute efter fantastisk view över staden är platsen att rekommendera. Finns även en jacuzzi på terassen för den som vill ta sig ett dopp! ;) 
Hyatt on the Bund, 
32-33/F, 199 Huangpu Lu, 
near Wuchang Lu 
黄浦路199号, 
外滩茂悦大酒店32-33楼 
近武昌路

Urban Planning Exhibition Hall

Publicerad 2014-01-04 08:03:00 i Allmänt, Tips,

 
Som turist i Shanghai är det svårt att förstå hur stort Shanghai faktiskt är, även för mig som bor här. Bara att visa Shanghai City områdena tog ju över 1 vecka när min pojkvän var här och hälsa på. Kommer ihåg när jag tog tåget till grannstaden Suzhou som ligger 30 minuter från Shanghai med höghastighetståg. Under hela resan dit kunde jag utanför fönstret se hus efter hus. Fick mig att inse hur gigantiskt stort Shanghai med sina 23 miljoner invånare är. På Urban planning museum vid People squar kan ni se en miniatyr, en extremt stor sådan, av Shanghai city. Här kan man även få ta del av information, bilder, filmer hur Shanghai såg ut förr och vad som planeras inför framtiden.
 
100 Renmin Da Dao, 
near Xizang Lu 
上海城市规划展示馆, 
人民大道100号, 
近西藏路
 

METRO: People Square, 3 mins. walk

 
 

Fynda klocka

Publicerad 2014-01-03 07:48:17 i Allmänt, Shopping,

Min klocka som jag haft i några år gick sönder för några dagar sedan. Igår fynda jag en ny på kvällsmarknaden i mitt område. En Michael Kors klocka blev det för 120kr. Nöjd.
 

påväg till skolan...

Publicerad 2014-01-02 03:01:14 i Allmänt,

På gatorna kring skolan är det inga lyxaffärer. Kontraster jämfört med dom områden som vi västerlänningar annars håller till i...
 

1 Januari 2014

Publicerad 2014-01-01 11:13:50 i Allmänt,

2014 firades in med dunder och brak. Ljusshower visades runt om i stan och vid den vid the Bund samlades runt 300 000 åskådare. Vid tolvslaget var det fyverkerishow. Som ni kanske vet firar kineserna Lunar new year, som infaller 30 Januari i år. Men även 2014 firas och idag är det en helgdag och dom flesta är lediga. För mig blev det inte många timmars sömn innan det var dags att köra årets första cykelpass på gymmet. Trött som sjutton, men jag, två fransmän, en tysk och en kines inledde året med ett hej dundrans energifyllt pass. Hur trött och omotiverad man en är före passet, just do it, för hur ofta brukar man efter ett träningspass ångra det? 2014 i Shanghai inleddes även med 15 grader och sol, så dagens lunch kunde njutas på uteservering. Underbart.
 
Magda

Magda

Mitt namn är Magda Hörndahl, Göteborgare som studerar bachelor i ekonomi & IT på University of Shanghai for Science and Technology. Förutom plugga kommer jag utforska staden till max och bjuda er på massor med bilder & tips .......................................................................................... Kontakt: [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela