30 April

Publicerad 2014-04-30 03:01:04 i Allmänt,

Solen skiner, över 20 grader och runt hörnet väntar långhelg. Happy! Här firas Labor day från och med i morgon fram till söndag, så många är lediga. Dock innebär ju röda dagar för dom som jobbar här att man får jobba ikapp den dagen/dagarna helgen innan eller efter...
 

New week

Publicerad 2014-04-28 07:50:31 i Allmänt,

Sista dagarna av April. Tiden bara springer iväg och nu är det bara 1,5 månad kvar här i Shanghai. Maj månad består av en hel del lektioner i skolan, 5 kurser ska avklaras. Denna vecka är det dock Labor day och torsdag, fredag ledigt. Känns skönt att redan i morgon är halva skolveckan förbi! 
 
 

Rainy 26 April

Publicerad 2014-04-26 10:45:42 i Allmänt,

Idag regnar det som bara den. Kläderna blöta trots paraply och skorna har fått bada i vattenpölar. Tur att man i Shanghai får en platspåse till sitt paraply i ingången till varje affär eller shoppingcenter. Så kan paraplyet läggas ner i väskan och inte glömmas bort i provrummet eller något annat ställe. Paraplyna, precis som låsen till skåpen på gymmet, har en tendens att spårlöst försvinna för mig... 
 
 

In China this is called a queue...

Publicerad 2014-04-25 11:06:00 i Allmänt,

När jag tog tåget hem från Beijing och skulle checka in så var det trängas, knuffas och några svordomar som sades... Ja alltså ALLA ville kliva på först och att köa i ett långt led som i Sverige excisterar inte i Kina. Roligaste var när en gubbe med sin fru och två stora resväskor fick för sig att dra sina resväskor mellan allt folk för att komma fram först i "kön". Detta resultera självfallet i att alla blev jätte sura, några kineser började skrika och bråka med dom. Fransmännen som stod bredvid mig ropade "fight, fight" och filmade händelsen som sluade med att vakterna kom.. Och jag? Jag är precis som kineserna, knökar mig fram, för visst ville även jag vara först in på tåget. Helt idiotiskt egentligen, för tids nog fick ju alla checka in, men tävlingsmänniskan inom mig gillar tanken av att vara först haha.
 
 
 
 

166000 människor är dollarmiljonärer i Shanghai.

Publicerad 2014-04-24 13:11:00 i Allmänt, Tips,

Sa till min pojkvän att vi borde åka runt i Göteborg med en moped som på första bilden. Men bilden på Ferrarin som ställdes ut i en av shoppingcentrena här var mer ögongodis... Det bor över 166 000 dollarmiljonärer i Shanghai, så jag ser varje dag folk köra runt i Ferraris, Porsches etc.. Men mopedister och cyklister finns det självfallet också gott om. Så är kollektitrafiken i Shanghai väldigt bra, jag åker buss och metro i princip varje dag. Busslinjerna är dock lite knepiga eftersom det inte står på engelska var dom åker. Men kolla in på Google Map så kan man se hur dom olika linjerna åker. 

Dom gröna löven som skymmer Shanghais skyskrapor...

Publicerad 2014-04-24 09:55:00 i Allmänt,

Bara när jag går över bron ser jag skyskraporna. Annars skymmer träden dom. Grönt är skönt och våren i Shanghai måste nog vara den bästa årstiden här. Lagom varmt, sitta på uteservering utan att svettas och så veta att snart är det sommar!
 

Beijing VS Shanghai

Publicerad 2014-04-23 14:40:00 i Tips,

Beijing är staden med mängder av historiska sevärdheter, till exempel förbjudna staden och Himmelska fridens torg. Staden har kinesisk charm på ett sätt som inte Shanghai har. Shanghai ska du till om du lockas av en internationell miljö med toppmoderna byggnader, shoppingcenter och skyskrapor. Beijing är Kinas kulturella centrum. Här kommer du direkt kastas in i den kinesiaka kulturen, vilket går att undvika i Shanghai där det västerländska utbudet är stort. Jag tycker absolut man ska besöka Beijing när man är i Kina. Men att bo där, nja, då föredrar jag det mer västerländska Shanghai. Kulturkrockarna och språkbarriärerna här är färre, vilket gör vardagslivet mer bekvämt. Men smaken är ju som baken…

 

Här kommer några bilder från en marknad i Beijing. Lägg märket till delikatessen, skorpioner eller något likande kryp, på spett (dom levde och rörde sig?!!). Dock lockades jag inte av att smaka på dom... höhö...

 
 
 

 

Klumpedunsen som alltid ramlar riskerar sitt liv när hon vill ta bild vid delar av kinesiska muren där det knappt är någon mur....

Publicerad 2014-04-21 11:16:00 i Allmänt,

 
Jag och Sebila åkte med turistbuss till kinesiska muren med andra västerlänningar och två  kineser. Ena kinesen var typ 80 år. Gamlingen tog sjävfallet fram sin mobilkamera och filmade oss västerlänningar när vi åt lunch tillsammans. haha så typsikt kineser... I alla fall så var vi vid den delen av muren som ligger ca 2h utanför Beijing, Mutianyu. Finns en närmare plats att åka till men då är det mycket mer folk. Själva området vid muren och att ta sig dit var väldigt turisitgt och överprisat, men bor man i Kina så måste jag ju ha besökt the Great Wall...
 
 

21 April 2014

Publicerad 2014-04-21 03:09:29 i Allmänt,

Hemma igen i Shanghai. Ska strax iväg till skolan så får berätta mer om Beijing i annat inlägg. Har i alla fall haft en jätte bra helg. Äntligen fick jag träffa mina Sverige vänner igen som gör Internship i Beiijng!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mot Beijing!

Publicerad 2014-04-17 14:10:22 i Allmänt,

Final exam i Operational managment skrevs idag, det gick bra. Sedan började jag fortsättningskurs i kinesiska. Kul, men svårt att hålla koncentrtionen uppe i 3,5 h. Men nu är det helg och i morgon tar jag tåget till Beijing. Resan tar ca 5h, så har laddat mobilen med podcast och ipaden med film! 
 
 
 

Bigfoot

Publicerad 2014-04-16 12:54:00 i Allmänt, Shopping,

Att hitta skor i storlek 40 i Kina, inte det lättaste. I alla fall om man vill köpa skor i vanlig skoaffär och inte på Zara, H&M eller Fakemarket. Men dessa sandaler från Hotwind passade trots att det var storlek 39. Och ja, dom passade på riktigt, inte som ibland att jag låssas som att skorna passar men egentligen så gör varje steg jag tar ont. Har nämligen en tendens att prioritera att skorna är snygga snarare än bekväma.
 

Fashion Food

Publicerad 2014-04-16 11:34:00 i Mat, Shopping,

I Shanghai handlar inte fashion bara om kläder. Nej fashion kan även innebära att köpa en flaska vatten eller en burk Cola  ;)
 
 

Skandinaviska produkter i Kina.

Publicerad 2014-04-15 10:00:00 i Allmänt, Mat,

Jag tror många av er har någon gång ätit kakorna, Royal Dansk butter cookies. Kan även meddela att nog varenda i Kines i Shanghai också känner till dom. För oj vad poppis dom är, den runda plåtburken med kakor säljs i varenda matvaruaffär. Och på metron har det enda sedan jag flyttade hit månadsvis dykt upp reklam och spelats upp reklamfim med "danska kungahuset" som äter kakor. Förutom kakorna gick jag idag även förbi ett café som heter "danish bar" och säljer wienerbröds liknande bakverk. Fast Sverige har ju IKEA, så än så länge är vi snäppet vassare ;)
 
 

Påskvecka - tentavecka

Publicerad 2014-04-14 02:09:00 i Allmänt,

Just det, det är påsk denna veckan, dock blir det ingen påskmat, godis i stora lass och ledighet detta året. Denna vecka har jag nämligen skola hela veckan, med både vanliga lektioner, finalexams och även kinesiska kurs som börjar. Men på fredag, då åker jag iväg för att spendera helgen i Bejing. Hälsa på min klasskompis från Borås Som gör internship där!
 
 
 

Strawberries in Season

Publicerad 2014-04-12 10:27:00 i Allmänt, Mat,

Passar på att äta jordgubbar nästan varje dag. Så till midsommar, ja då kommer jag nog inte vara i lika stort behov av att köpa en ask för 50kr i Sverige. För tills dess så lär jag troligen ha överätit dessa röda söta bär. 

Innebandy - Sweden VS China

Publicerad 2014-04-11 05:24:00 i Allmänt, Skolan, Träning,

Killarna i klassen dom är duktiga på att utnyttja skolans idrottsalar. Gymmar, spelar fotboll och nu senast utmanade skolands innebandy lag. Och bilden, den är lånad av Mahyar, för själv så föredrar jag ju som sagt att träna på Califoniafitness ;)

Study for Exams.

Publicerad 2014-04-10 13:51:00 i Skolan,

Skola hela dagen lång. Och nästa vecka, ja då är det dags att tenta av två av kurserna. Så börjar vi kinesiska kurs, 8 timmar kinesiska i veckan tills terminen slutar. Så två ekonomi kurser på det plus en kurs i kinesisk kultur. Denna perioden kommer mycket tid spenderas i skolan helt enkelt....Tur att lördag, söndag och kvällar finns. Tid att spendera utanför skolområdet hehe...

6 April

Publicerad 2014-04-06 12:50:00 i Allmänt,

Helgen har bjudit på sol och igår blev det grillspett till lunch på uteservering, somrigt. Idag har jag bland annat tränat och sedan haft engelska lektion med Melody. Hemvägen köpte jag med mig jordgubbar som jag smaskar på nu. Och i morgon, ja då är jag ledig för då då är det  Qingming Jie och helglag. Tumme upp på det. 
 
 

Nybakat bröd.

Publicerad 2014-04-04 17:06:00 i Allmänt, Mat,

Finns minst ett bageri i varje kvarter i Shanghai, dock tycker jag att majoriteten av bagerikedjornas bröd smakar antingen för sött, oljigt eller inget alls. Men några ställen har bröd som är riktigt bra. CityShop i Jing'an, bageriet bredvid Avocado Lady och Mark & spencer. Här finner du smakrika frallor direkt från ugnen.
 
 
 

Studiebesök - Triowin

Publicerad 2014-04-03 12:23:00 i Skolan,

Idag åkte vi på studiebesök till företag Triowin -"Is focused on whole process of manu-facturing, sales and after-sales services of lab instruments and lab equipments for pilot projects in food, beverage, biochemistry, pharmacy fields etc". Företaget låg i utkanten av Shanghai, men som sagt staden är stor så att bara åka dit tog 2 timmar med buss. Efter att vi fått en presentation om företaget och gått runt och tittat så bjöd företaget oss på lunch på en kinesisk restaurang. Efter denna heldags utflykt är det nu helg :D 
 
 
 
 

Snapshot from the bus window.

Publicerad 2014-04-01 13:12:57 i Allmänt,

Att åka buss är 100% roligare i Shanghai än i Sverige. Även om bussen jag tar åker längs samma gator varje gång så finns det alltid något nytt att upptäcka. Nya affärer, streetfood, människor i roliga kläder eller som beter sig märkligt. Idag såg jag två gamlingar som var arga på varandra och skrek och knuffades. Även en kvinna i pyjamas som tog ut sina 6 små hunder på promenad, alla med klänningar. Det enda som inte ändras är Shanghais maffiga skyline. När bussen åker förbi the Bund känns det rätt coolt att jag sedan 8 månader har fått möjlgheten att bo i denna stad. 

1 April

Publicerad 2014-04-01 08:38:00 i Allmänt,

Trots gårdagskvällens förvirring då det spreds rykten om att dagens lektioner var inställda, så befinner jag mig just nu i skolan. Ja det är ju trots allt första April, dagen då vi i Sverige luras. Idag är det operational managment och chinese culture på schemat. Sedan väntas ett träningspass. 
Magda

Magda

Mitt namn är Magda Hörndahl, Göteborgare som studerar bachelor i ekonomi & IT på University of Shanghai for Science and Technology. Förutom plugga kommer jag utforska staden till max och bjuda er på massor med bilder & tips .......................................................................................... Kontakt: [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela