Best Shopping Streets.

Publicerad 2013-11-30 13:54:44 i Shopping,

Shanghais gigantiska shoppingcenter i all ära, men shoppingstråket längs Huaihai middle Rd (metro 1 -  South Huangpi Rd) och även Nanjing West Rd (metro 2 - West Nanjing Rd)  tycker jag är mycket trevligare, specielt på kvällen med all mysig belysning. Huaihai tycker jag har den bästa Nike, Adidas affären och Nanjing west Shanghais bästa HM. På båda gatorna finns även självfallet Zara, Gap, Uniqlo och många andra internationella affärer. Enda som fattas här är Forever21 och Bershka som finns på Nanjing East Rd.
 

Kinesisk restaurangservice

Publicerad 2013-11-29 15:17:20 i Allmänt,

Igår under middagen kom ett intressant samtalsämne upp, nämligen hur bra service skilljer sig åt mellan här och i andra länder. Bra service på restauranger i Shanghai är att plocka bort tallrikar så fort du ätit klart. Med fort menar jag inte några minuter senare men alltså samma sekund som sista tuggan är gjord. Här väntas det inte tills alla har ätit upp eller att sällskapet verkar vara redo att lämna bordet, nej snabbt som blixten försvinner tallrikarna. Detta kan jag tycka kan upplevas som stressande och ger intrycket att "nu är det dags för att gå". Att det är på detta viset kan nog bero på att det brukar vara överbemmanat av servitörer, så dom kan ha personer som har som arbetsuppgift att plocka tallrikar från en specifikt bord. Bra service enligt kineserna, stressig service enligt västerlänningar. 
 
 
 

Yesterday's lunch

Publicerad 2013-11-28 03:54:00 i Allmänt, Mat,

Eftersom jag inte kan tyda tecken och då inte heller läsa menyn är det bra att det finns bilder på väggen med maträtterna. 
 

Data mining

Publicerad 2013-11-27 03:19:00 i Allmänt, Skolan,

Just nu lektion i vår nya kurs data mining. I morgon börjar vår andra nya kurs, information managment. Denna perioden är det alltså IT som gäller. Kurserna är självfallet på engelska men igår försökte vår lärare få oss att köpa en kursbok som var helt och hållet på kinesiska. Kan ju tyckas vara onödigt då vi inte kan läsa tecken. Haken var att läraren var författaren till boken och ville väll få lite extra inkomst denna månaden...
 

Chinese People Will Sleep Anywhere

Publicerad 2013-11-26 09:49:12 i Allmänt,

Ni kanske läste i aftonbladet om kineser som kommer till IKEA bland annat för att sova i sängarna. Just att kunna sova på offentliga platser är kineser väldigt duktiga på. Dom sover på bänkar, på metron (både ståendes och sittandes), på sina mopeder, till och med hänt att taxi chauffören slumrat till medans det är röttljus. Helt enkelt experter på att ta powernap! En kille tycker att ämnet är så fashinernade att han skapat en hemsida om sovande kineser i Shanghai: www.sleepingchinese.com. Därifrån har jag lånat bilderna här nedan. 
 
 
 
 

Löven har börjat falla

Publicerad 2013-11-25 11:37:00 i Allmänt,

Att det om några dagar i december och den vintrigaste månaden på året är svårt att förstå då det bara nu i dagarna blev höst på riktigt här i Shanghai. Löven har börjat falla och det kyligare vädret har gjort att tjocktröjorna har kommit till användning. I dag var solen framme och runt 13-15 grader , perfekt väder för långpromenad.
 

Tips: Fake Market

Publicerad 2013-11-23 11:07:00 i Allmänt, Shopping,

För att göra bra fynd på fake market gäller det att bland annat veta prisnivåerna, så att du inte betalar för mycket. Ett till tips är att om du vill ha riktigt bra kvalité på en väska så ska du inte nöja dig med dom som finns i rummet. Man ska fråga efter att få se varorna med bäst kvalité, så brukar försäljaren smita iväg bakom dolda rum och ta fram väskor som ser exakt ut som dom äkta. Dessa är som sagt undangömda och tas bara fram om kunden visar intresse för dom. 

Senaste fyndet är en svart MK väska. Gör en ”solsidan Ove” och snålar. Varför pröjsa flera tusen när jag kan få en kopia som ser exakt ut som den äkta. Efter hård prutning blev den min för 220kr.

 
 

The feeling you get after finishing exams

Publicerad 2013-11-23 03:34:04 i Allmänt,

Igår var det E-commerce tenta, den gick bra. Väldigt skönt att första periodens tentor nu är avklarade. Två projekt kvar i nuvarande kurserna som ska in, sedan börjar nya kurser. Igår kväll byttes i alla fall skolböckerna ut mot  "mortini" happy hour på Morton´s the Steakhouse med trevlig sällskap. Nu, lördag, blir det ett träningspass vid lunch sedan får vi se vad resten av dagen har att erbjuda. 
 

Street Shopping

Publicerad 2013-11-22 09:52:35 i Shopping,

Varje dag dyker nya försäljare upp på gatan där jag bor. Idag kunde man bland annat köpa väskor, klementiner, Nike skor, smycken.....
 

21 November

Publicerad 2013-11-21 09:19:22 i Allmänt,

Pluggar på Starbucks inför morgondagens e-commerce tenta. Spelas julmusik i bakgrunden och utanför fönstret är en stor julgran placerad. Nästan så att jag får christmas feeling, men bara nästan. Idag 15 grader ute och vinterkylan har inte anlänt till Shanghai än. 
 

20 November

Publicerad 2013-11-20 11:09:00 i Skolan,

Dagen inleddes med studiebesök på ett tyskt företag/fabrik i utkanten av Shanghai. Intressant att få både se och höra hur det är att etablera ett företag i Kina (berättar mer i eget inlägg annan dag). Efteråt tog vi skolbussen tillbaka till skolan för att göra vår första tenta, kinesiska. Muntliga delen gick helt okej och den skriftliga hoppas jag att även den gick an! Nu är det dags för kvällslektion i chinese Law, dagen tar aldrig slut! Trött.

tentavecka :(

Publicerad 2013-11-19 02:38:00 i Allmänt,

Morgonpromenad för att köpa kaffe på starbucks, kvart dit och en kvart tillbaka om jag går fort. Annars är det plugga som gäller idag, tentavecka ju. Dock med ett avbrott för spinningpass vid lunch och en fika med Nina. Dock ska vi plugga, vi ska göra muntliga tentan i kinesiskan tillsammans. 
Höstig bild tagen i Huangshan. 
 
 

Så gör du för att komma åt Facebook, bloggar, youtube...

Publicerad 2013-11-19 02:08:00 i Tips,

Tips på en bra VPN att använda i Kina, för att kunna komma åt tjänster som Facebook, bloggar och ej cencurerad google är Astrill. Runt 500kr för 1 år betala jag. Väldigt lätt att använda, installerar en applikation på datorn sedan är det bara att välja vilken server du vil ansluta dig emot och trycka på ON. Så har faktiskt inte märkt av cencuren här tack vare VPN, surfar på som vanligt *Happy*
 
Visste ni att det finns en ny frihandelszon i Shanghai där cencuren kommer att tas bort. Invigdes i slutet av september. Men mer om det i eget inlägg längre fram. 

Learn from each other

Publicerad 2013-11-17 11:45:00 i Allmänt, Skolan,

Nästa vecka har jag tenta i kinesiska och min kinesiska kompis tenta i engelska. Perfekt att träffas över en kaffe och utbyta kunskaper! När dom lär sig engelska här så är det mycket läsa, skriva men inte prata. Så att få använda språket i praktiken är vad många studenter behöver. Min kinesiska då? För att lära mig prata flytande behöver jag nog vara här och bara plugga mandarin. Nu är mandarin bara en liten del av alla kurser jag läser, så mitt mål är att behärska vardagskinesiskan. Situationer som handla, presentera mig själv, ta taxi, restaurang...
 
Btw, igår hade jag på mig bara tröja när jag gick ute, idag vinterjacka och mössa. Schizofrent väder?!
 
 
 
 

Food Safety

Publicerad 2013-11-17 08:40:00 i Mat,

Vissa caféer har en sådan här skylt uppsatt (se bilden nedan), vilket är ett intyg på att hygienen är bra. Dock är det rätt ovanligt att jag ser en grön, glad smilies, oftast är den gul, alltså okej men inte på topp. Fast majoriteten av ställena har ingen alls, kanske är den då röd och man väljer då att inte sätta upp någon skylt alls? Men ärligt talat så brukar jag inte ens kolla om stället jag ska gå till har en sådan skylt. Än så länge har jag inte heller blivit rejält magsjuk fast att jag äter både streetfood och ställen som på utsidan kan upplevas som sunkiga.

Qipu Lu

Publicerad 2013-11-16 08:20:00 i Shopping,

Qipu Lu. Tre stora byggnader med flera våningar där det i marknadsstånds liknande små affärer säljs alla sorters kläder, skor och prylar till billigt pris. Det är här Shanghais invånare kommer för att handla kläder och igår gjorde även jag ett besök här. Behövde nämligen införskaffa mig vinterkläder. Svårt att beskriva hur ofantligt stort det är. Precis som förra gången jag var här blev jag redan trött bara genom att gå igenom första byggnadens första våning. Här är det både utsatta priser och pruta som gäller. Köpte i alla fall en mössa,tjocktröja, halsduk och vantar. Pris? 150kr totalt, så inte direkt dyrt. Ifall du inte är i behov av ett märke på ditt klädesplagg eller väska så är det hit du ska komma istället för fakemarket eller dom riktiga märkesaffärerna.  
 
Metro 10: Tiantong Rd,  exit 1 
 
 
 

Lördags hurtig

Publicerad 2013-11-16 05:14:00 i Allmänt,

Påväg till Califonia Fitness för spinning pass. Göra av med lite energi för sedan ska det pluggas inför tentaveckan nästa vecka. Föresten, känns väldigt skumt att Jul på Liseberg har öppnat och andra " vinter aktiviter" i Göteborg. Idag är det runt 17 grader och sol i Shanghai, känns inte direkt som mitten av november...

15 November

Publicerad 2013-11-15 10:07:04 i Allmänt, Mat,

Efter skolan blev det lunch på stammis stället Wagas. Västerländsk mat för bra pris. Idag blev det spenat wrap med curry kyckling. 
 

Shanghai Daily

Publicerad 2013-11-14 12:13:38 i Tips,

Ny stad, ny tidning att läsa. Vill ju hålla mig uppdaterad vad som händer i Shanghai och Kina. Istället för Aftonbladet, DN och GP är det nu Shanghai Daily som gäller. Tidningen är på engelska och vänder sig främst till oss som inte kan tyda tecken, men även för dom kineser som vill lära sig engelska. Tycker den den har en hel del intressanta artiklar som tar upp allt från nöje, politik, ekonomi osv.

Lunch break

Publicerad 2013-11-14 02:02:00 i Allmänt, Skolan,

Gårdagens väder mitt på dagen var inte så pjåkigt så lunchrasten spenderades på skolans gräsplan. Kvällarna är dock betydligt mer kyliga. Så på kvällslektionen var det jacka och tröja som gällde då lokalerna inte värms upp här.
 

Not Without My Coffee

Publicerad 2013-11-13 02:14:04 i Allmänt,

Kört morgon spinning med ett gäng västerlänningar. Kineserna verkar inte vara lika pepp på att träna tidigt på morgonen. Nu dricker jag min morgonkaffe på Starbucks ute i solen. Laddar inför tentaplugg och sedan lektioner fram till halv 9 i kväll. 
 
 

Att planera...

Publicerad 2013-11-12 07:48:00 i Allmänt, Tips,

Något vi svenskar ofta är bra på är att planera. Vi vet oftast hur veckan kommer att se ut, vilka möten vi ska på, hur kurserna vi läser i skolan kommer att examineras osv... Här är det däremot helt tvärtom. Lite omständigt när jag är van att veta saker förhand. Idag fick vi t.ex reda på att vi ska göra en omfattande business plan i grupp innan kursen är slut, vilket är nästa vecka. Vi var även tvungna att åka till fotostudio idag för att ta graduation picture eftersom vi missade det förra veckan då informationen nådde fram för sent (enligt oss svenskar).
 
Tips: I Kina är det "Ta det som det kommer" som gäller. Så förvänta dig inte få reda på saker långt innan.
 
 

12 November

Publicerad 2013-11-12 00:56:00 i Allmänt,

Idag är det skola som gäller framtill 12. Då kurserna vi läser nu avslutas nästa vecka blir det en del tentaplugg denna veckan. Men nu tänkte jag berätta något roligt som hände på tåget i helgen. trots obekväma säten lyckades jag somna väldigt djupt på nattåget, märkte inte ens när folk spydde och högljutt bråka (berätta Ihna i efterhand). I alla fall när jag vaknade så såg att att det stod en påse på bordet framför oss som varken var min eller Ihnas. Eftersom ingen annan satt bredvid oss ställde jag mig upp för att titta närmare vad den innhöll, trodde mannen som suttit brevid oss tidigare hade gått av vid någon station och glömt den. Dock hade han tydligen bara satt sig på sätena på andra sidan, då det var inte lika trångt. När han såg mig kolla i hans kak och frukt påse så skratta han och fråga om jag var hungrig. Då skämdes jag allt lite, rotat i en främlings påse haha. När vi skulle kliva av tåget fick jag dock hela påsen fylld med godsaker, så den hungriga tjejen, jag, fick sina kakor tillslut! 
 
 

Om du är rik och lat...

Publicerad 2013-11-11 09:00:00 i Allmänt,

... Så kunde du bli buren upp för trapporna i bergen. Hur sjukt är inte det?! Jag tyckte det var redan jobbigt att gå uppför trappor hela dagen, men dom som bar upp dom tunga gubbarna, hur jobbigt kan inte det varit!! Kan ju säga att jag kunde se på bärarnas ansiktuttryck hur slitsamt det var. Stor eloge till dom och hoppas dom fick mycket dricks!
 
 

Huangshan

Publicerad 2013-11-11 03:10:00 i Allmänt,

Vilka kontraster, vakna upp på tåget på morgonen och i stället för skyskrapor se höga berg genom fönstret. Med Cablecar tog vi oss upp för berget och började vår vandring, vilken natur, utsikten var helt fascinerande. Bodde vi gjorde vi på ett hostel upp på berget, vi dela rum med två danska och en fransk tjej. Men där spenderade vi inte mycket tid då dom 2 dagarna uppe på berget bestod av att vandra i bergsområdet och se på alla otroliga utsiktsplatser. Dagarna bjöd på sol och sommarväder, men på morgonen och kvällen var det vinterjacka som gällde. Efter att ha vandrat från soluppgång till solnedgång i 2 dagar är allt benen trötta nu, tror jag har gått runt 1 miljon trappsteg (uppför) denna helgen, träningsvärk, oja. Men det var verkligen värt det, för oj vad vacker natur. Att komma bort från storstadspulsen och andas frisk luft var nog det bästa på länge. Svårt att beskriva i ord hur fint det var, så låter er få njuta av bilderna här nedan istället!

 
 

 
 
 

Yellow mountain

Publicerad 2013-11-08 08:02:00 i Allmänt,

Åker tillsammans med Ihna idag till Huangshan för att vandra i bergen över helgen, så är tillbaka på måndag igen. Ska bli riktigt kul, ett av dom ställen jag verkligen velat besöka i Kina!
Trevlig helg på er alla!

Direct to your door

Publicerad 2013-11-07 00:57:00 i Tips,

Allt går att få hemlevererat i Shanghai, inte bara från restauranger, men även biljetterna du köpt över internet, blommorna du köpte på marknaden, kakorna du beställt från bageriet, ja ungefär allt går att få hemlevererat. Bästa är att det går fort, inom 30 min kan du få middagen serverad genom några klick på datorn eller ett telefonsamtal. Perfekt om man är sjuk eller bara är lat...
 

Ny stad samma vanor!

Publicerad 2013-11-06 01:39:15 i Allmänt,

Hemma i Sverige brukade min morgon börja vid 6 am, åka och träna sedan köpa min morgon kaffe på Espresso house och efteråt vidare till skolan eller jobbet. Faktiskt så har inte mina morgon vanor ändrats så mycket, förutom att jag befinner mig i Shanghai och istället för Espresso house så är det Starbucks som gäller nu!

5 november

Publicerad 2013-11-05 06:32:00 i Allmänt,

 
20 grader och sol, dagens väder gillas. Haft lektion i e-commerce fram till 12. Nu beef sallad och mango smoothie på wagas. Ska strax ta hissen upp till gymmet och träna. I eftermiddag ska jag träffa Ihna. Så ser denna tisdagen ut hoppas ni också får en bra dag :)
 

Street food

Publicerad 2013-11-04 02:03:58 i Allmänt, Mat,

Mittemot gymmet står alltid denna man med sin vagn och säljer varma majskolvar och sötpotatis. Perfekt mellanmål innan träningspass!
 
 

Food I miss while I'm abroad

Publicerad 2013-11-03 14:14:00 i Mat,

Nu har jag varit i Shanghai ett tag och vad är det då jag saknar utav Sveriges matutbud?

  • Keso
  • Kvarg
  • pålägg så som skinka (de jag testat hittills här smakar inte gott)
  • vanlig naturell yoghurt (alla här är så himla sockrade och dom som inte är det kostar mycket dyrare än i Sverige)
  • kolsyrat smaksatt vatten
  • Marabou 
  • Innehållsförteckningar (Detta är något Sverige är väldigt bra på, här vet jag inte ofta vad jag egentligen får i mig)
Listan blev inte så lång som ni märker, det mesta går faktiskt att finna här! Fast dom få sakerna jag nämnt här ovan åt jag väldigt mycket av i Sverige, så det har ändå varit lite omständigt att hitta nya alternativ!
 
 

 

Accessoarmarknaden

Publicerad 2013-11-03 09:14:00 i Shopping,

Tre våningar med massvis med smycken, peruker, nagellack, vantar,tofflor, blommor och tusentals andra prylar. Det behövs ingen tjock plånbok för att shoppa loss, dock är Inga priser utsatta så här är det pruta som gäller.
 
Metro: Yuyan Garden 
Adress: 黄浦区人民路, 近河南路 (Renmin Lu Near Henan Lu Huangpu district)
 
 
 
 

Dagens bild!

Publicerad 2013-11-01 13:48:00 i Allmänt,

Att sy upp figursydd kostym kostar från 400kr - 1000kr för riktigt bra kvalité. Killarna i min klass passade på inför Halloween. (Hoppas det är okej att jag snodde denna bilden från dig Yuyi ;) )

Julen kom tidigt till Shanghai

Publicerad 2013-11-01 08:55:00 i Allmänt,

Åkte och fika efter skolan idag med Juha. Blev riktigt förvånad när hela menyn nu var jul inspirerad. Pepparkakor, muggar med julgran, tomte latte, nu är halloween helt enkelt över och julen är på ingång!
Magda

Magda

Mitt namn är Magda Hörndahl, Göteborgare som studerar bachelor i ekonomi & IT på University of Shanghai for Science and Technology. Förutom plugga kommer jag utforska staden till max och bjuda er på massor med bilder & tips .......................................................................................... Kontakt: [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela