31 oktober

Publicerad 2013-10-31 03:17:00 i Allmänt,

God morgon, eller god natt för er i Sverige! 
Sista dagen i oktober redan, tiden går så fort! Helt okej väder idag, runt 20 grader. Med musik i öronen och en iskaffe från automaten på första våningen i mitt hus, så blir det en promenad till skolan sedan. Tar kanske ca 1h, har faktiskt bara tagit bussen hitills, så blir första gånen till fots! mandarin lektion står på schemat från 1:15 - 4:40 pm. Sedan måste jag åka in till shoppingcenter och köpa lite hårprodukter, men det ska inte vara så svårt att hitta det jag behöver. Faktiskt så säljs t.ex. Loréal, Scwarzkopf och andra kända märken här på t.ex. kedjan Watson´s. Så ni som ska Shanghai, ni behöver inte ta med er årsförbrukning av hårprodukter, allt går att hitta här. 
 
 

Halloween

Publicerad 2013-10-30 12:48:11 i Allmänt,

Pågår ju halloween vecka vilket inte går att missa i denna stad. kaféer säljer spökbakelser, shoppingcenter är dekorerade osv. Här nedan är bilder på några dekorationer utanför ett av alla tusentals shoppingcenter här! 
 

Cute dogs

Publicerad 2013-10-30 00:29:10 i Allmänt,

I mitt område så är det väldigt mycket hundar. Framförallt små chihuahuor eller små lurviga bolllar. Kläder på hundarna är också väldigt vanligt. Eller varför inte färga hundens öron rosa? Att ha koppel på sin hund förekommer inte, dock verkar alla vara väldigt lydiga. Vill också ha en att gosa med!  
 
 
 

Chinese cuisine

Publicerad 2013-10-29 01:37:00 i Mat,

Högskolan i Borås bjöd oss på middag i söndags. Vi åt traditionella kinesiska maträtter, allt från anka till sötsur fisk, tofu, tunga, biff, dumplings.osv osv... För oj vad mycket mat som beställdes in. Först kallrätter sedan varmrätter följt av dumplings, efterätt och till sist fruktfat. I Kina sitter stora sällskap vid runda bord och man beställer inte in en egen rätt, men alla smakar av allt. Krångligt? Nä, det är bara snurra på innerbordet, så får du rätterna framför dig smidigt. Sedan hade det bokats KTV (karoke), så efter 3 timmars ätande rullade vi vidare!
 
 
 
 
 

28 oktober

Publicerad 2013-10-28 07:04:49 i Allmänt,

 
Känns som sommar idag, 25 grader och sol! Inga lektioner idag men fick bli lite mandarin plugg nu medans jag äter lunch på Wagas uteservering. Händer inte så mycket mer idag förutom en fika inplanerad i eftermiddag. Med tanke på fina vädret kanske det får bli glass istället för kaffe fika!
 

Söndagen 27 oktober

Publicerad 2013-10-27 08:39:00 i Allmänt,

Fast att kvällarna börjar bli kyliga är det fortfarande runt 20 grader på dagen, så att det är november nästa vecka går det knappast att tro. Var och tränade spinning förut, möttes av bröllops firande kineser i receptionen i mitt hus. Dom var i full färd med att braka loss smällare på gården. Detta händer vaje helg här och det låter som om någon bombarderar huset.Tydligen så ska smällare bringa tur och få onda andar att försvinna. Annars så ska jag iväg om någon timma till Pudong för att äta middag med klassen samt personal från Högskolan i Borås som är här för att hälsa på samt inviga nordiska huset på skolan.
 
Här kommer lite mer bilder från utflykten igår.  
 

Trip to Suzhuo

Publicerad 2013-10-26 15:48:54 i Allmänt,

Idag gick jag upp redan vid 7 på morgonen för att möta upp IhNa vid tågstationen för en dagsutflykt till staden Suzhuo. Tar 40 minuter dit med snabbtåg från Shanghai. Själva tågresan är som att åka med X2000 i Svergie, standarden är väldigt bra. Tur och retur gick på 90kr. Själva staden kallas ofta Österns venedig pga sina många kanaler. De klassiska trädgårdarna i Suzhou är sedan 1997 erkända av UNESCO som Världsarv. Många gammaldags gator längs kanalen med små affärer och kafeér. Blev en dag med mycket promenad. Rekommenderar absolut att åka hit om ni vill komma ifrån Shanghais storstads puls! Prolematiken är dock att det finns knappt några taxis i denna stad samt att engelska kan dom inte, vilket gjorde att det tog ett tag innan vi listade ut vilken buss vi kunde ta för att komma till stadskärnen. Våra få kinesiska lektioner kom till användning! 
 
 
 
 

only Happy END that I know it's the weekEND!

Publicerad 2013-10-25 02:45:10 i Allmänt,

Kö på metro stationen på morgonen för att få dagens tidning!
 
 
Croissant, yoghurt, kaffe och senaste avsnittet av Solsidan, denna fredagen inleddes bra! Nu ska jag ta bussen till skolan för lektion i E-commerce sedan får vi se vad dagen har att erbjuda!
 
 

24 Oktober

Publicerad 2013-10-24 15:38:08 i Allmänt,

Haft kinesiska lektion idag, den gick okej, fast alla tyskar (hälften av klassen) har läst kinesiska innan samt att läraren går fort fram, så lätt är det inte direkt.... Träffade sedan  Ih Na. En tysk/syd korensk tjej som jag umgås med. Vi och henes tyska kompis Daniel planerade vår trip till Gula bergen. Skulle egentligen dit denna helgen men förhinder ledde till att vi åker istället andra helgen i November. Skönt med fredag i morgon i alla fall, snart helg!  
 Brukar köpa dessa "mega apelsiner" eller pomelo som jag tror dom heter. Jätte goda och fullt med vitaminer!
 

Da Marco

Publicerad 2013-10-23 11:34:00 i Mat,

Sugen på italiensk pizza eller pasta och befinner dig i Shanghai?  Då är Da Marco att rekommendera. 
 
"Da Marco is a expat favorite for Italian. Its simple formula -- inexpensive, decent Italian -- has kept this, its original location, going for years. The menu is mostly pizza and pasta, with a few more ambitious mains, but generally, the simpler, the better." 
 
Adress:
1/F, Golden Bridge Garden, 
103 Dong Zhu'anbang Lu, 
near Jiangsu Lu 
东渚安浜路103号1楼, 
近江苏路
 
 

Street lunch and art exhibition

Publicerad 2013-10-22 14:18:00 i Allmänt,

Idag hade jag först lektion i e-commerce sedan följt av grupparbete. Lunch blev det på ett litet ställe på gatan i närheten av skolan. Som ni kan se på bilderna nedan kanske själva stället ser lite sunkigt ut, men dumplingens som kavlas, fylls och kokas framför ögonen på oss är det prima kvalité på! Sedan åkte jag och Martina till K11 shoppingcenter och tittade på konstutsällning samt åt frozen yoghurt. Här nedan ser ni bilder från dagen!
 
Kontraster:
Dumplings lunch på gatan utanför skolan: 5kr
Glass i stan: 25kr
 
 
 

New week has begun....

Publicerad 2013-10-21 13:36:19 i Allmänt, Mat,

Tränat, pluggat kinesiska och planerat weekend med 2 tyska tjejer till Gula bergen första helgen i november. Så har denna måndagen spenderats! Här nedan följer bilder från förra veckans luncher i området vid skolan. Här finns inga västerländska alternativ, så då blir det kinesiska maträtter, vilket oftast brukar smaka gott! 
 

K11 Art mall

Publicerad 2013-10-20 13:45:00 i Allmänt, Shopping,

"K11 Art Mall aims to be more than a shopping experience: it offers a multicultural meeting area, where world cuisine, art exhibitions, dance, concerts and events enhance the shopping experience."

 Detta är ett av mina favorit shoppingcenter här i Shanghai. Även här som bästa frozen yoghurt stället finns! Såg även att dom hade ett bageri där man själv får komma in och baka det man beställt, det måste jag testa någon dag!
 
 
 
 

Lördag

Publicerad 2013-10-19 11:29:00 i Allmänt,

Molnigt idag, men runt 20-23 grader så ändå skönt väder. Inledde dagen med spinning pass sedan vidare med några från gymmet till bredvid liggade shopping gallerian K11. Där finns nämligen stans bästa Frozen Yoghurt, Tuttimelon. Du fyller själv din bägare med vilken/vilka smaker du vill ha, samma sak gällande topping. I kassan väger du din bägrare och betalar. Mums!  Bilder ligger i kameran så dom bjuder jag på en annan dag. Nu ska IKEA kassarna med smutstvätt in i tvättmaskinen sedan vankas middag.
 

TGIF

Publicerad 2013-10-18 07:37:00 i Allmänt,

Sista lektionen för veckan avklarad. Nu helg! Lunchar med delar av klassen på wagas. Beställde som vanligt kyckling och mango sallad, så himla god! 
 
 

Hösten har kommit till Shanghai

Publicerad 2013-10-17 04:23:00 i Allmänt,

I helgen var det 27 grader, igår 15 grader. Här ändras vädret fort! Så nu är det byxor och jacka som gäller. Läste dock att denna helgen ska det bli över 20 grader, hoppas det stämmer!

Sista lektionen för idag

Publicerad 2013-10-16 12:25:00 i Allmänt,

Nu är klockan 18 och dagens sista lektion drar igång, chinese law. Vi har ett "eget" hus på  skolområdet, nordiska huset, med kök, soffor, tv... Så här hänger vi när vi inte har lektion. Här firade vi även Marcus i vår klass nyss, då han fyller år. Kinesisk gräddtårta bjöds det på!
 

Drakfrukt

Publicerad 2013-10-16 03:57:51 i Allmänt,

Äter frukost, drakfrukt med kanel. Smakar blandning mellan gurka och melon. Fruktutbudet är helt klart större här än i Sverige så får passa på att testa olika exotiska frukter. Idag är det annars skola som gäller mellan 9:55- 20:30, lång dag...
 
 
 
 

Varför kommer inte bussen?

Publicerad 2013-10-15 11:46:00 i Allmänt, Skolan,

Skulle som vanligt ta bussen vid 9 tiden då lektionen i e-commerce började 9:55. Brukar alltid få vänta högst 5 minuter på morgonen innan den kommer, men inte idag! Klockan tickade på och jag frös då det idag blåste och var bara runt 17 grader (i helgen var det 27, så rejäl skillnad) . 9:30 insåg jag att om jag skulle hinna till skolan fick det bli en taxi, för icke ville bussen komma. Betalade 23kr istället för 3kr som bussen kostar, men kom jag i alla fall fram till skolan :) 
 Igår kunde man köpa en ballong på min gata. Varje dag dyker nya försäljare upp. Jag slutar aldrig förvånas över vad som går att köpas här!

Tài guì le

Publicerad 2013-10-14 12:02:00 i Allmänt, Skolan, Träning,

Inga lektioner på måndagar så vaknade inte förens 11. Sedan blev det ett benpass på gymmet och intervallträning på löpbandet. På eftermiddagen har jag haft besök av min kinesiska kompis Heidi och hennes väninna. Dom läser på samma skola som mig. Fick hjälp med kinesiskan. Riktigt snällt av dom och ge mig privatlektion. Lärt mig lite fraser när man ska handla. Får väll åka till fake marknaden nästa helg och använda mina kunskaper. Favorit ordet där kommer självfallet vara ''Tài guì le'' - Too expensive!
 
 
 
 

Heping Park

Publicerad 2013-10-13 12:30:00 i Allmänt,

5 minuter från min lägenhet ligger en stor park som är trevlig att ta en promenad i. Här finns allt från båtuthyrning, café, liten karusellpark och självfallet hurtiga kineser som dansar, yogar, spelar badminton och andra aktiviteter. Annars så bjöd denna söndagen på 27 grader och sol, läste att detta var den längsta sommaren på väldigt många år...
Lunch på Wagas uteservering!
 
 

Hidden places

Publicerad 2013-10-12 14:06:00 i Allmänt, Shopping, Tips,

Några gator ifrån People square gömmer sig en mysig liten gränd som säljer alla möjliga prydnadssaker, tavlor och souvenirer. Lördagen bjöd annars på 27 grader och klarblå himmel. Gick på en gata med palmer, kändes som om jag var i Spanien! 
 
 
 
 
 

Beef & Liberty

Publicerad 2013-10-11 13:48:48 i Allmänt, Mat,

Nudlar och ris finns i varje gatuhörn, men med hjälp av Smartshanghai går det att hitta väldigt många bra västerländska restauranger. Sugen på en riktig hamburgare (inte snabbmat) finns det en liten restaurang området Jing'an som heter Beef & Liberty som är riktigt bra! Här serveras bara olika slags hamburgare och köttet kan du få grillat precis som du vill ha det. 
 
Adress 

Shanghai Centre, 
1/F, 1376 Nanjing Xi Lu, 
near Xikang Lu 
南京西路1376号, 
上海商城1楼, 
近西康路 

 
 

Torsdag

Publicerad 2013-10-10 02:55:00 i Allmänt, Mat, Skolan,

Äter frukost och gör kinesiska och business läxan samtidigt. Om 1h börjar skolan så ska gå mot bussen alldeles strax. Som sagt skola till halv 5 sedan blir det att åka till gymmet en sväng :)
Säsong för granatäpplen nu, perfekt tillsammans med yoghurt och lite kanel över!
 

9 am to 9 pm

Publicerad 2013-10-09 16:27:15 i Allmänt, Mat, Skolan,

Oj vilken lång skoldag! Åkte hemifrån kl 9 på morgonen och kom hem kl 9 på kvällen. På onsdagar har vi 3 långa lektioner. Chinese Business, Chinese Language och kvällskurs i Chinese Law. Intressanta kurser, men hålla koncentrationen uppe såpass lång tid är inte det lättaste. Köpte sedan street food, nudlar med grönsaker, på gatan utanför mig och klementiner från fruktaffären, så nu är jag i alla fall mätt! Snart dags att sova, i morgon lektioner mellan 9:55 - 16:40.
Streetfood på gatan utanför skolan

It's raining like hell

Publicerad 2013-10-08 11:58:12 i Allmänt,

Både igår och idag har det bara vräkt ner regn. Gatorna översvämmade och mina fötter dränktes i vattnet på gatorna påväg till skolan. Inte ens paraplyet kunde hålla mig torr i detta regn. Idag hade jag lektion i E-commerce, det var inressant, dock mycket repetition från liknanade kurs i Sverige. I morgon har jag skola från 9:55 - 20:30, lååångggg dagggg, suck! Aja, bara onsdagar och torsdagar som är heldagar i skolan...
Kunde inte motstå denna fina lilla handväska, 100kr på prutmarknaden. 
 

We will survive through this distance.

Publicerad 2013-10-07 14:51:39 i Allmänt,

Regnet har öst ner som bara den hela dagen. Tur att man har bageri över gatan så behövde inte springa långt för att få få nybakat bröd till frukost. Metron till en amerikansk restaurang blev det vid lunch tid. På kvällen åkte Filip hem. Haft 11 underbara dagar med varandra. Att säga hej då var otroligt jobbigt. 
 
 

Födelsedags middag

Publicerad 2013-10-06 11:44:46 i Allmänt, Mat,

Igår kväll åt vi middag med min klass + några till, då Martina fyllde år. Blev italienskt på Goodfellas vid the Bund. Ett litet ställe som man lätt går förbi utan att lägga märket till. God pasta och kul att träffa alla! 
 
Adress:
7 Yan'an Dong Lu, near Zhongshan Dong Yi Lu 延安东路7号, 近中山东一路
 
Bild lånad av Sofia
 

Food Court - Super Brand Mall

Publicerad 2013-10-05 12:19:00 i Allmänt, Mat,

Åt lunch idag på food court i shoppingcentret Super brand mall i Pudong. Jätte gott, ris med kött, grönsaker och ägg, dock missade vi maten serverades på en slags stekpanna och vi själva skulle steka maten vid bordet. Så idag kan man nästan säga att vi själva lagat mat!
I full färd med att steka mitt kött och grönsaker, kostade ca 30-40kr!
 
 
 

Fredag kväll

Publicerad 2013-10-05 10:46:00 i Allmänt, Mat,

Igår kväll åkte vi tunnelbanan till Jing'an Temple promenderade runt i området och åkte sedantill Coconut Paradise (Fumin Lu). Låg i samma område som vi var i, men att hitta rätt här är lättare sag än gjort, så skjuss med taxi till restaurangens entré för ynka 14 kr är helt okej. Personal från restaurengen öppnade upp taxi dörren och välkomnade oss in i en trådgård upplyst med ljus. Mysig stämning och maten var bra. Ca 60-80kr för huvudrätt, så även priserna var helt okej. 
 
 

People's park

Publicerad 2013-10-04 09:35:00 i Allmänt,

Idag är det perfekt väder i Shanghai. Bra luft, blå himmel, sol och runt 25 grader. Lunchat på mitt stammis ställe Wagas. Sedan promenerat i people´s park och kollat i lite affärer. I kväll ska vi titta på Jing'an Temple och sedan bokat bord på en närliggande thailändsk restaurang.
 
 

Var är Filip?

Publicerad 2013-10-03 15:31:00 i Allmänt,

Idag har vi gått runt i stan och tittat runt. Bland annat en promenad längs the Bund och även East Nanjing road. Kvällen avslutades med middag på Lost Heaven. Mycket kinesiska turister i stan och vi har nog hamnat i några av deras fotoalbum. När vi bad om att bli fotograferade med min kamera så ställde sig några andra runt om med sina systemkameror och också började ta bilder på oss. Här är vi poppisar!
 
Var är Filip? Inte så svårt att missa bland alla kineser ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cloud9

Publicerad 2013-10-03 04:19:00 i Allmänt, Tips,

Ett måste när man besöker Shanghai är ju att åka upp i någon av dom höga skyskraporna. Istället för att betala inträde och åka upp i t.ex. tv-tornet, så åkte vi förra lördagen upp till världens högsta bar, cloud9. På bara några sekunder susar vi upp till våning 40, byter hiss och sedan ett ögonblick senare befinner i oss på våning 87, en liten exklusiv bar som inte skulle gjort sig märkvärdig om det inte vore för den magnifika utsikten över Shanghai. Att sitta i en bar så högt uppe att jag till och med får lock i öronen under hissfärden var en cool upplevelse. 
 
 

Tips: Gillar du inte armbåga dig fram, ta taxi istället för tunnelbana under högtider!

Publicerad 2013-10-02 11:50:00 i Allmänt, Mat, Tips,

Tanken idag var att åka till Gamle stan, men oj vad mycket folk det var då alla är lediga eftersom det pågår nationaldagsfirande. Många kinesiska turister är här i Shanghai just nu, så staden är knökad med folk. Tunnelbanan fick vi köa till och på gatorna i det området gick det inte att ta sig fram. Så istället åkte vi till Xintiandi och åt lunch på Element Fresh.Träffade Marcus och Martina en kort sväng för att ge Marcus sitt svenska snus, sedan taxi hem. I kväll ska vi till en Italiensk restaurang.
 
Tur att Filip har blont hår och är lång, inte lika lätt att tappa bort honom i folkvimlet. 
 
Element fresh finns på flera ställen i Shanghai med ett stort utbud av olika sallader etc ,dock är lunch priserna rätt dyra för att vara här. Kvaliten på maten är riktigt bra, så en sallad för hela 80kr satt ändå fint efter att ha armbågat sig fram i tunnelabanan!
 
 

Hai DI Lao Hotpot

Publicerad 2013-10-01 16:44:00 i Allmänt, Mat,

Äta är jag och Filip duktiga på, hungriga går vi aldrig. Så idag blev det ett gym pass för oss. Körde lite styrketräning samt boxning. På kvällen mötte vi upp min klasskompis Simon och hans flickvän Jessica. Vi gick till Hai Di Lao Hotpot. Riktigt mycket folk då det är ett av Shanghais populäraste hotpot ställen. Dom sa först att väntetiden på ett bord skulle bli 2h, men Jessica som är från Kina snackade till sig ett bord. Med västerlänningar som sällskap går det mesta att ordna! 
 
När man äter Hotpot så kokar man sin egen mat, så här får alla var sitt förkläde! Sedan är det bara att välja ut i menyn vad du vill koka. 
 
När man beställer nudlar kommer dom och gör en liten show, hehe.
 
Trevligt ställe och trevligt sällskap. 
 
 
 
 

Simply Thai

Publicerad 2013-10-01 03:57:00 i Mat,

Hittatde en mysig restaurang i Xintiandi som vi återvände till senare på kvällen. Blev curry gryta med anka samt BBQ kyckling. 50-70kr ligger priserna på här för en huvudrätt och gott var det!
 
 
 

Xintiandi

Publicerad 2013-10-01 03:47:54 i Allmänt,

I går var vi runt i ett område som heter Xintiandi. Det är ett relativt nybbygt område i centrum där man bevarat den gamla gatustrukturen med låga hus och mycket träd runt om. Ett väldigt mysikt område med många fina gränder. 
 
 
Magda

Magda

Mitt namn är Magda Hörndahl, Göteborgare som studerar bachelor i ekonomi & IT på University of Shanghai for Science and Technology. Förutom plugga kommer jag utforska staden till max och bjuda er på massor med bilder & tips .......................................................................................... Kontakt: [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela